Spak over puck

Etter noen dagers jobbing med hockey-pucken som følger med iMac, har digi.no prøvd AnimaX Internationals stikke - Anir. Forskjellen er stor.

Steve Jobs gjør få ting uten å ha underliggende motiver. Når det gjelder standardmusen som følger med iMac er det ikke godt å vite hva han har tenkt på. Musen er rett og slett uvant å jobbe med for en som er kjent med vanlig mus for Mac og PC.

Med klokkertro på at Jobs må ha hatt en dypere mening med denne underlige lille pucken, har jeg jobbet i forvissning om at også jeg ville nå terskelen hvor puckens mysterier er åpenbare.

Nå er det gått noen dager, og jeg har ikke sett lyset. Derimot har jeg fått vondt i håndleddet. Det var med dette for øyet at jeg sjekket litt rundt for å finne alternativer til iMacs standardmus og dermed kom jeg over AnimaX Internationals nyeste kreasjon: Anir for iMac.
Animax har tatt hintet om at det ikke holder med standard kommunebeigt eller -grått. Derfor tårner Anir for anledningen i turkis gjennomsiktig plast, og iMac-brukere kan trygt koble Anir til iMac uten å skjemme seg ut..


Anir er formet som en joy-stick i motsetning til standard mus eller Apples originalmus for iMac som begge mer eller mindre flate. I henhold til undersøkelser Animax har gjort er nettopp dette problemet med vanlige datamus: Å holde håndflaten horisontalt på en mus er ikke en hvileposisjon.
Derimot, den vertikale posisjonen som kreves for å betjene en spak som Anir, ér en hvileposisjon, i henhold til Animax.


Mine egne erfaringer med bruken av Anir stemmer med det selskapet hevder. Dog vil jeg si at det hele bygger på at man har rett høyde på skrivebordet og at man får støtte for hele armen. Uten støtte for underarmen hjelper det knapt med en ergonometrisk riktig spak. Har man deriomot nødvendig støtte, er det en fryd å bruke Anir som hviler støtt vertikalt i hånden. Den ruller på en kule og man beveger spaken til siden, opp eller ned som med en vanlig mus. Museklikk utføres enkelt med tommelen på toppen av spaken, og Anir har, i motsetning til iMacs standardmus, to klikkeposisjoner.

Jeg anbefaler Anir til vanlig datarabeid, og for folk som ikke trives med originalmusen eller er bekymret for mulige slitasjeskader i armer og håndledd, kan spaken være en bra løsning.
Den er meget enkel å installere. Faktisk er det bare å rive ut Apples iMac-mus og plugge Anir direkte inn i USB-grensesnittet - uten å måtte skru av maskinen; en ekte plug-and-play-løsning.


Anir kommer til å koste rundt 500 kroner eksklusive merverdiavgift til sluttbruker i Norge. Fordi det er knapphet på en styringskrets som også brukes i Apples iMac, venter Animax å ha Anir for iMac klar til salg først den 15. desember. For Mac-brukere med vanlig ADB-grensesnitt, finnes det allerede en Anir-spak på markedet.

Til toppen