BEDRIFTSTEKNOLOGI

Standardkrig om trådløse nett avgjort

Kampen mellom de to standardene for trådløse datanettverk er over etter at Intel byttet side, mener analyseselskapet Yankee Group.

22. mars 2001 - 11:09

Stadig flere vil etterhvert kunne kutte kabelen. For det er ikke bare mobiltelefoner som blir raskere og billigere. Bruken av trådløse nettverk for PC-er vil etter all sannsynlighet øke raskt i årene fremover,

Men hittil har utviklingen vært bremset av IKT-bransjens store spøkelse: standardkrig. To allianser har presset på med hver sin standard. Compaq, Motorola, Siemens og Intel har støttet HomeRF-standarden som gir en fart på 1,6 Mbit, særlig for privat bruk. Apple Computer, Cisco Systems, 3Com og Lucent har propagandert for 802.11B, også kalt WLAN eller Wi-Fi. WLAN gir høyere fart på 11 Mbit i sekundet og har en rekkevidde på 100-300 meter.

Begge standardene lar deg bruke bærebare PC-er og lommemaskiner rundt i et større bygg eller på flyplasser og andre steder som oppretter basestasjoner. Microsoft og kafe-kjeden Starbucks planlegger trådløse nettverk i alle kjedens kafeer. Her i Norge arbeider også flere store aktører med å spre WLAN-basestasjoner. Les: Planlegger billige UMTS-drepere i Norge

Men nå har Intel byttet side, skriver nyhetstjenesten Cnet. Også Compaq selger mye WLAN-utstyr etterhvert. Bildet øverst i artikkelen er en Compaq WLAN-basestasjon. Yankee Group mener derfor at slaget er over for HomeRF. For kundene vil ikke ha to typer utstyr, selv om HomeRF er billigere.

- Intels helomvending er et signal om at HomeRF ikke vil stå imot presset fra den andre grupperingen mye lengre, sier Yankee Group-analytiker Karuna Uppal til nyhetstjenesten Cnet.

Intel skal lansere sine WLAN-produkter allerede i juni, forteller selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.