Standardkrig om trådløse nett avgjort

Kampen mellom de to standardene for trådløse datanettverk er over etter at Intel byttet side, mener analyseselskapet Yankee Group.

Stadig flere vil etterhvert kunne kutte kabelen. For det er ikke bare mobiltelefoner som blir raskere og billigere. Bruken av trådløse nettverk for PC-er vil etter all sannsynlighet øke raskt i årene fremover,

Men hittil har utviklingen vært bremset av IKT-bransjens store spøkelse: standardkrig. To allianser har presset på med hver sin standard. Compaq, Motorola, Siemens og Intel har støttet HomeRF-standarden som gir en fart på 1,6 Mbit, særlig for privat bruk. Apple Computer, Cisco Systems, 3Com og Lucent har propagandert for 802.11B, også kalt WLAN eller Wi-Fi. WLAN gir høyere fart på 11 Mbit i sekundet og har en rekkevidde på 100-300 meter.

Begge standardene lar deg bruke bærebare PC-er og lommemaskiner rundt i et større bygg eller på flyplasser og andre steder som oppretter basestasjoner. Microsoft og kafe-kjeden Starbucks planlegger trådløse nettverk i alle kjedens kafeer. Her i Norge arbeider også flere store aktører med å spre WLAN-basestasjoner. Les: Planlegger billige UMTS-drepere i Norge

Men nå har Intel byttet side, skriver nyhetstjenesten Cnet. Også Compaq selger mye WLAN-utstyr etterhvert. Bildet øverst i artikkelen er en Compaq WLAN-basestasjon. Yankee Group mener derfor at slaget er over for HomeRF. For kundene vil ikke ha to typer utstyr, selv om HomeRF er billigere.

- Intels helomvending er et signal om at HomeRF ikke vil stå imot presset fra den andre grupperingen mye lengre, sier Yankee Group-analytiker Karuna Uppal til nyhetstjenesten Cnet.

Intel skal lansere sine WLAN-produkter allerede i juni, forteller selskapet.

Til toppen