Stormaktene køer for italiensk såpeopera

I køen av europeiske stormakter som gjerne vil gjøre penger på å auksjonere ut frekvensene til tredje generasjon mobiltelefoni står nå Italia. Regjeringen har nå offentlig fortalt at målet med auksjonen er 100 milliarder kroner.

Ikke før er auksjonen av frekvensområder til tredje generasjon mobiltelefoni satt i gang i Tyekland kommer den italienske regjeringen med sin plan for den Italienske auksjonen. Den blir også interessant, Italia er ett av de fem store europeiske markedene. Her skal også fem lisenser tildeles.

De interesserte selskapene har drøye tre uker på seg før den endelige søkerlisten skal være klar 2. september. 10 selskap eller konsortier er mer eller mindre allerede klare for konkurransen. Blant de finner en ikke nederlandske KPN som sier selskapet ikke er interessert, mens finske Sonera sier selskapet er svært interessert men har ennå ikke funnet seg en partner. Spanske Telefonica som er selskapets partner i Tyskland, samarbeider allerede i et av de italienske konsortiene. Telenor har heller ikke vist særlig interesse for Italia etter at selskapet tapte kampen om landets tredje mobillisens sammen med blant annet British Telecom og Mediaset i 1998.

Ellers finnes alle de største mobilselskapene i Europa på den foreløpige interesselisten foruten Telecom Italia mobile, France Telecom, Deutsche Telekom, Telefonica, Vodafone og British Telecom.

De fire eksisterende GSM-operatørene i Italia er:

  • Telecom Italia Mobile (60% eid av Telecom Italia som kontrolleres av Olivetti)
  • Omnitel (der britiske Vodafone har aksjemajoritet)
  • Wind, som er et mobilkonsortium opprinnelig satt opp av Deutsche Telekom, France Telecom og italienske Enel. Deutsche Telekom har bestemt seg for å selge sin andel i konsortiet etter at samarbeidet med France Telecom har skåret seg.
  • Blu, som er et konsortium bestående av Autostrade, British Telecom, Banca Nazionale del Lavoro, Italgas, Mediaset, Benetton-familiens investeringsselskap Edizione Holding, Palatinus, og Distacom.

De nye interessentene for tredje generasjon mobiltelefoni er:

  • Andala UMTS, konsortium bestående av Tiscali, Franco Bernabe, San Paolo IMI, RCS Editori, HDP, Pino Ventures, Gemina og Rothschild Italia.
  • Dix.it, konsortium bestående av e.Biscom, AEM, Banca di Roma, e.Planet, IFIL, Pirelli, og Securfin.
  • Atlanet, konsortium bestående av Acea, Telefonica og Fiat.
  • Tu Mobile, bestående av Tu Tlc Utilities, Esves og E-tech. Konsortiet er ikke ferdig satt opp.

Det er ikke klart hvordan Deutsche Telekom vil by, alene eller gjennom et konsortium.

Til toppen