Strekker kabel gjennom dritt

Et amerikansk selskap har funnet en ny vei frem til kundene som ingen andre har orket å utnytte før.

Det koster 1,1-2,7 millioner kroner å grave ned en kilometer kabel i bystrøk, har analyseselskapet Yankee Group regnet ut. Det gjelder derfor å være kreativ og utnytte ferdigbygde muligheter. I tillegg til teleledningene, har forskjellige aktører tatt i bruk TV-kabelnettverket og strømnett. Men alle byer har også et annet nett: Kloaknettet.

To utfordringer har hittil bremset alle ideer: Det som ellers fyller kloakkrørene og problemet at rørene er lange og trange. Men teleselskapet Citynet har laget en robot som er både villig til å ta "drittjobben" og klarer å kjøre gjennom de trange rørene, skriver Wall Street Journal.

Fordelene med kloakksystemet er mange, mener Citynet: Det ligger dypt og sikkert, det er frostfritt og leder deg til absolutt alle bygninger i et område.

Selskapet skal ta i bruk sin nye torpedo-formede robot i tre amerikanske byer for å strekke fiberoptiske kabler på kryss og tvers. Robotene er dog ikke helt gratis - den største koster syv millioner kroner med bilen og utstyret som styrer den.

Til toppen