BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strømstans skaper år 2000 frykt

I forrige uke skjedde det som ikke skulle kunne skje: En sju timers strømstans lammet hele San Francisco og store deler av omegnen. Svartleggingen tegnet en dyster bakgrunn da Californias IT-departement samme dag offentliggjorde sin kvartalsrapport om tiltak mot år 2000 problemer. Så vidt femti prosent av det offentliges mest kritiske datasystemer fikk godkjent karakter.

Steinar Moe
15. des. 1998 - 08:16

Strømstansen skyldtes menneskelig svikt ved installasjon av en ny transformatorstasjon, men ble forverret av kraftselskapets egne datasystemer. Den ble for mange et forvarsel om hva dataproblemene i år 2000 kan forårsake: Fullstendig stans i offentlig kommunikasjon, trafikklys ute av funksjon, heiser blokkert i sentrums skyskrapere, kaos på flyplassen - og milliardtap i inntekter for lokale bedrifter. Alt fra børs og varemagasiner, til kafeer og legekontorer ble rammet.

På plussiden noteres alle bedriftene som greide å holde virksomheten gående. Stadige jordskjelvtrusler har tvunget bedrifter i området til å planlegge for alvorlige katastrofer, med egne strømgeneratorer og reservesystemer av alle slag. De store finanshusene og nesten alle Internett-selskapene besto testen med glans.

California har satset mer enn de fleste andre delstater på å løse år 2000-problemer. Hittil har delstatsmyndighetene brukt 290 millioner dollar (drøye 2,15 milliarder kroner) på å sjekke og oppgradere sine egne datasystemer og regner med at beløpet vil fortsette å stige. Det private næringslivs kostnader for forberedelse til år 2000 er langt høyere. Avtroppende guvernør Pete Wilson hadde satt desember 1998 som frist for å løse det offentliges år 2000-problemer. Rapporten viser at omtrent halvparten av systemene ikke er i stand til å møte denne tidsfristen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Tietoevry
En voldsom økning i svindelforsøk

Den største usikkerheten gjelder innebygde systemer, mikroprosessorer som kontrollerer funksjonene til maskiner og annet materiell, alt fra temperaturkontroll og tidsinnstilling, til kloakkrensing og sikkerhetskontroll. Californias IT-departement gjennomførte nylig en test av disse systemene ved et av de største fengslene, og ved et sykehus. Begge ble valgt fordi de - i mindre målestokk - har mange av de funksjonene man finner i en gjennomsnittlig by.

67 prosent av de innebygde systemene ved fengselet og under femti prosent av systemene ved sykehuset holdt mål.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.