Sun: Tynne servere utfordrer på pris

Sun har lansert nye tynne servere, både Netra og i den dedikerte Cobalt-serien. De rimeligste prises til rundt 12.000 kroner.

Felles for de fem nye modellene, er formen, tilpasset "1 U" høyde for montering i rack. Sun lanserer dem under slagordet "Thin to Win".

To av nyhetene gjelder dedikerte servere i Cobalt-serien. Sun kjøpte Cobalt for to milliarder dollar i fjor. Konseptet for disse maskinene er at de kjører Linux og leveres ferdig konfigurert til å ta seg av helt spesifikke oppgaver. Den nye RaQ XTR er en nøkkelferdig server med alt som trengs - også database og utviklingsverktøy - for å utvikle og levere tjenester over web. Den andre nyheten heter CacheRaQ 4. Apparatet koples til randen av lokalnettet og besørger en mellomlagringsløsning som fordobler den effektive hastigheten på den utgående forbindelsen.

Tidligere ble Cobalt markedsført som løsning for småbedrifter med et behov for spesifikke løsninger, men uten datakompetanse til å sette opp allmenne servere. Disse nye apparatene er rettet mot tilbydere av Internett- og applikasjonstjenester, ikke fordi de mangler kompetanse, men fordi Cobalt-maskiner kan settes opp på et kvarters tid og inngår i enkle men effektive driftsløsninger. Sun regner med å selge dem til blant andre AT&T og NTT DoCoMo.


- Fordelen med Cobalt-maskinene er at de er så enkle å integrere mot en bedrifts publishing-infrastruktur, uansett om de bruker Microsoft-, Unix- eller Linux-baserte verktøy, sier teknologisjef Sven Ole Skrivervik i Sun Norge til digitoday.no. - Derfor er de en interessant løsning for tilbydere som vil gi sine kunder en enkel og effektiv løsning på webpublisering.

De nye tynne Netra-serverne bygger videre på den opprinnelige Netra T1 100. Denne er oppgradert til T1 200, med forbedret ytelse og drift, og en pris som er nærmest halvert.

- Bakgrunnen for halveringen av prisen er vesentlig en ny prosessor, UltraSparc IIe, som er svært mye billigere enn den som ble brukt i T1 100, sier Skrivervik.

I tillegg kommer Netra X1 som markedsføres som en lavt priset og allsidig utfordrer til Intel-baserte tjenere med tilsvarende fysiske dimensjoner fra Compaq, Dell og IBM. Prisen starter på 12.000 kroner, og oppgavene nevnes som e-post, web, tale over IP og brannmur.

- X1 ble laget fordi tilbyderne ønsket en rimelig boks uten utvidelsesmuligheter. X1 konkurrerer med Intel-baserte servere i samme format. Selv om den ikke har to prosessorer, regner vi med at 64 biters RISC og en effektiv bussarkitektur gir Intel-boksene tilstrekkelig konkurranse, sier Skrivervik. - Netra T1 har vært en stor suksess, og vi tror på stort salg av X1-modellen også.

Den siste Netra-nyhet er en utbyggingsenhet kalt E1 PCI System Expander. Den er utgangspunktet for å samle flere Sun-servere av typen Netra eller andre for bruk til for eksempel klynger, lagringsløsninger eller programvarebaserte svitsjer.

- Netra-serverne er anvendelige som infrastruktur for e-handel der du skal levere vertikale frontender, sier Skrivervik. - Jeg vil nevne et viktig forhold: Tilbyderne har sagt klart fra til oss at det er ikke bare høyden som teller, at den skal være så lav som mulig. De ønsker også at rack-serverne skal være like lange, slik at det er enkel tilgang til dem bakfra. I motsetning til for eksempel Compaq og Dell, har vi etterkommet dette ønsket.

Til toppen