Sun vil ha forhåndsinstallert Java på nye PC-er

Sun utvikler en egen Java virtuell maskin for Internet Explorer 6, og forhandler med leverandører om forhåndsinstallering på PC-er med Windows XP.

Microsoft avgjorde i april at Windows XP skulle være fri for Java, som følge av en rettsavgjørelse i januar der Sun fikk medhold i striden om Microsofts Java-lisens. I begynnelsen av august lanserte Sun en annonsekampanje med harde angrep mot Microsoft for beslutningen om å fjerne Java fra Windows XP.

For brukerne kan det være verdt å minnes at etter rettsavgjørelsen ble Microsoft enige om at Microsoft måtte holde seg til en fire år gammel utgave av Java (versjon 1.1.4) med dårligere ytelse og funksjonalitet enn dagens (versjon 1.3.1), mot å få forlenget sin lisens for den gamle versjonen med ytterligere sju år.

Sun har selv tatt på seg å utvikle en mer moderne Java virtuell maskin for Windows XP. Den er klar, men den kan ennå ikke kjøres under Internet Explorer 6. Dette vil antakelig løses i løpet av kort tid.

Sun har også bekreftet at det forhandler med leverandører for å få dem til å forhåndsinstallere en Java virtuell maskin på nye PC-er med Windows XP. Microsoft har eksplisitt frasagt seg muligheten til å motarbeide dette.

En representant for Gartner Group sier til ZDNet at Sun bør gripe anledningen for å få en mer moderne Java virtuell maskin ut til Windows-brukere. Ved nedlasting over Internett dreier det seg om en fil på fem megabytes.

I en pressemelding torsdag kveld amerikansk tid slår Microsoft hardt tilbake mot Suns annonsekampanje. Microsoft kritiserer Sun for "uhørt hykleri" og peker på at Sun fikk det som de ville etter rettssaken. I et kanskje ikke fullt så treffende argument, sier Microsoft at Java-fri Windows XP avverger et mulig rettslig utspill mot det nye operativsystemet fra Suns side, rett i forkant av lanseringen 25. oktober. Microsoft har ikke akkurat nølt med å integrere annen funksjonalitet i Windows XP.


Striden om Java gjelder mer enn bare programmeringsspråk, selv om Microsoft satser sterkt på et nytt og eget ".Net-språk" i form av C#, og skårer poeng i debatten fordi C# i motsetning til Java er overgitt et internasjonalt standardiseringsorgan. På sikt dreier det seg om to alternative rammeverk for webtjenester, og det ser ut som Microsoft, trass i en klar utvikling mot større åpenhet, ikke greier å nedkjempe sin mangeårige tradisjon med å stå alene og rette harde slag mot alle andre.

Til toppen