Superdatamaskiner snart i pluss

Er det mulig å lage superdatamaskiner i Norge? Skjetten-baserte Scali lover et overskudd til neste år fordi stadig flere industribedrifter trenger superdatamaskiner til store simuleringsoppgaver før de bygger produkter.

Er det mulig å lage superdatamaskiner i Norge? Skjetten-baserte Scali lover et overskudd til neste år fordi stadig flere industribedrifter trenger superdatamaskiner til store simuleringsoppgaver før de bygger produkter.

Scali er et av flere norske teknologiselskaper som håper at 1999 skal bli gjennombruddsåret. Som mange andre arbeider selskapet for å oppnå oppmerksomhet fra internasjonale partnere og programvare-leverandører.

Scali lager et system for å koble sammen større antall standard-PCer. Med Scalis programvare kan PC-ene dele på regneoppgaver som ellers hadde krevet superdatamaskiner fra leverandører som SGI, Cray eller IBM. Fordi Scali baserer seg på PC-teknologi og prosessorer fra Intel hevder selskapet at prislappen reduseres til en femtedel av hva en vanlig superdatamaskin koster.

Foreløpig har Scali solgt en håndfull maskiner, de fleste av dem gjennom sin partner Siemens. Selskapet har også signert en partneravtale med teknologigiganten Lockheed-Martin.

- Vi er blitt 15 ansatte og vil omsette for 17 millioner kroner i år. Underskuddet blir mindre enn ventet og vi satser på en dobling av omsetningen og et overskudd til neste år, sier Sjur Fjellbirkeland, markedssjef i Scali og tidligere sjef i Intergraph Norge og Merkantildata Applikasjon.

Oljeletingsselskapet Geco-Prakla er en av kundene Scali jakter på. I sin kartlegging av fjellet under Nordsjøen bruker Geco-Prakla store IBM- og Sun-maskiner til å finkjemme berglagene etter spor av olje og gass. Prosjektingeniør Olve Maudal kjenner de forskjellige leverandørene av superdatamaskiner og mener at Scalis påstander om at de leverer regnekraft til en femtedel av prisen ikke høres urimelig ut.

Scali eies primært av Kongsberg-gruppen og Statens Nærings- og Distriktsfond (SND) med Merkantildata-sjef Tom Adolfsen, Jan Petter Collier og de ansatte som mindre eiere. Fjellbirkeland forteller at Scali trolig vil gjennomføre en emisjon til neste år, men dette er for å hente inn penger til vekst, ikke drift av selskapet.

Scalis utfordring er at programvareleverandørene må lage egne versjoner av sine produkter for at de skal fungere på Scali-systemet. Programmene må dessuten først være skrevet for den såkalte MPI-standarden for parallellprosesserings-programvare. Deretter må programvaren kompileres mot Scali-verktøy.

Fjellbirkeland innrømmer at det er en tøff oppgave å overbevise produsentene om at Scali er verd å satse på.

- Vi har lykkes et stykke på vei og fått med en rekke mindre leverandører, men de største leverandørene tar seg tid, sier han.

Scali har hittil solgt sine maskiner til universiteter, men begynner nå å få et fotfeste også i industrien. Klyngene med PC-er egner seg godt til tunge simuleringer av mekanikk, væske og luftstrømmer, logistikk-beregninger og regneoppgaver. Scali er i samtaler med blant annet Veritas, og Regionsykehuset i Trondheim har kjøpt en maskin.

Til toppen