SuSE vil ha AMD Hammer inn i Linux-kjernen

Den tyske distributøren SuSE ønsker at Linux-kjernen skal støtte AMDs x86-64-arkitektur "Hammer" fra versjon 2.6.

Hammer er AMDs alternativ til Intels Itanium-arkitektur. Begge dreier seg om 64-biters prosessorer. Forskjellen er at mens Hammer - offisielt kjent som x86-64 - er laget for å kjøre 32 biters programvare like effektivt som 64 biters, krever den mer forseggjorte Itanium - tidligere kjent som IA-64 - spesielt tilrettelagt programvare. Hammer legger grunnlaget for en mer gradvis overgang til 64 biters applikasjoner, mens Itanium krever et mer besluttsomt hopp for å tjene på investeringen. AMD og SuSE kunngjorde i går at SuSE har tatt skritt for at Hammer-støtte skal bygges inn i selve Linux-kjernen. AMD regner med at støtten vil være et faktum i den neste vanlige utgaven av Linux-kjernen, det vil si versjon 2.6.


Det vil garantere at applikasjoner tilrettelagt for dagens 32 biters x86-arkitektur vil kunne kjøres effektivt på AMDs framtidige prosessorer parallelt med spesielt tilrettelagte 64 biters applikasjoner.

Kunngjøringen innebærer ikke SuSE har valgt Hammer framfor Itanium. SuSE og andre Linux-distributører har støttet Itanium helt siden de første Itanium-maskinene ble tilgjengelige i fjor sommer. Poenget er heller at Hammer-støtte i Linux-kjernen vil garantere støtte for denne prosessorarkitekturen fra alle Linux-distributører i overskuelig framtid.

Linus Torvalds sier han støtter SuSEs utspill.


Hvor lang tid det vil ta å innarbeide Hammer-støtte i Linux-kjernen, er vanskelig å si. Den nyeste kjernen er 2.4.18, og arbeidet med neste mellomversjon, 2.5, skal så vidt være begynt.

Hammer-prosessoren vil slippes innen årsskiftet i en klientversjon. Serverutgaven er varslet til 2003.

Til toppen