Tar i bruk polymer-teknologi for å speede opp nettet

Forskere ved Bell Labs har i lab-tester av enkelte polymere materialer løftet hastigheten for datatrafikk dramatisk sammenliknet med tradisjonell fiberoptikk.

Ifølge Cnet news.com har forskere ved Bell Laboratories i kontrollerte laboratorietester demonstrert at enkelte polymere materialer har fysiske forutsetninger til å kanalisere datasignaler i utrolige hastigheter. Dataraten kan uten problemer passere 145 GHz - vesentlig raskere enn dagens optiske nettverk som typisk klokker inn på rundt 10 GHz - eller ti milliarder sykluser per sekund.

- Enkelt forklart pakker vi sammen vesentlig mer elektroniske data på en optisk lysbølge i sekundet enn før, sier Mark Lee til Cnet. Lee er en av forskerne i prosjektet som førstkommende torsdag vil få presentere sine resultater i online-utgaven av Science Magazine.

Hva betyr så denne forskningen? Et åpenbart bruksområde, dersom laboratorietestene kan videreføres til praktisk bruk i det virkelige liv, er nye muligheter til å overføre omfattende video- og lydfiler i sanntid over Internett.

- Selv om bredbånd kan gi hastigheter på inntil 40 GHz, så kan dagens materialer neppe presses til særlig raskere dataoverføringsrater, tror Lee som derfor er svært optimistisk med sikte på å ta i bruk polymerer som fremtidig byggemateriale, blant annet fordi det trolig vil bli billig i produksjon.

Til toppen