Tar online netthandel på alvor

Programvare er som skapt for digital distribusjon. Lykkes man ikke med bits-basert netthandel, kan man se langt etter suksess med netthandel som vil kreve tradisjonell distribusjon får å få levert varen, skriver Digital Hverdags Bente Sollid som anbefaler en svensk tilbyder i dagens Stjernestreif.

"

Strategisk bruk av elektronisk handel er et tema for enhver Internett-konferanse. Det gjøres mange forsøk, men få helhjertede.

Dagens anbefaling er en utenlandsk tilbyder av kjente merkevarer innen programvare. Tjenesten er svensk, og heter Buyonet "The Electronic Software Store". Her kan du blant annet kjøpe IBM, Lotus og Microsoft-produkter. Tjenesten er spesiell i den forstand at produktene kun leveres via nettet. Hos Buyonet foregår alt elektronisk - fra registrering av ordre til betaling, distribusjon og nedlasting.

Buyonet tilbyr salg i 20 ulike valutaer. Selskapet måtte ut av Skandinavia for å finne et bank som var villig til å stå for transaksjonene, og valget falt på engelske National Westminster Bank i London.

Etter å ha fulgt aktører innen elektronisk handel, synes jeg Buyonet har gjort mange strategisk riktige valg. Ved utelukkende å satse på nettet som salgs- og distribusjonskanal, viser selskapet en offensiv og konsekvent holdning i sin satsing. Og ikke minst, tro på Internett som et kommersielt medium.

For Buyonet er ikke nettet et supplement til annen virksomhet, eller et sted hvor man bare tester. Er test og supplement-tanken for dominerende, har man langt igjen for å gjøre suksess innen elektronisk handel. Det svenske selskapet har vist stor handlekraft hittil. Som et resulatet av dette forventer de også en omsetning på ca. 100 millioner kroner allerede i 1998. Det hadde vært veldig moro om de lykkes! Nettet trenger flere suksess-historier. Type satsinger som Buyonet, kan kanskje gi substans til konferanser av typen "Hvordan lykkes på Internett" eller "Strategisk bruk av elektronisk handel". Det er viktig å huske følgende; selv med gode elektroniske løsninger vil det være brukernes holdninger og adferd som avgjør hvorvidt nettet blir en kommersiell suksess eller ikke.

Undersøkelser har vist at blant dem som allerede har foretatt et kjøp på Internett, er 90 prosent fornøyd med denne måten å handle på! Alle aktører innen elektronisk netthandel har et ansvar for at denne "førstegangs-opplevelsen" oppfattes positivt.

Hvordan går du frem når du skal handle hos Buyonet? Også her synes jeg tjenesten tilfredsstiller et meget viktig krav; enkel og brukervennlig. Ettersom all programvare distribueres elektronisk, og leveres som en fil til din datamaskin, er det en fordel å sitte på en god linje. Uansett hvilken tilknytning du har, nedlastingstiden oppgis for hver programvare som selges.

Buyonets pilotprogram forklarer deg prinsippene for hvordan handelen foregår. Etter å ha fylt ut en lisensavtale, kan du velge mellom tre ulike betalingsformer - enten elektronisk (kryptert) via en fast ISDN-oppkobling til den engelske banken eller ved hjelp av kredittkort eller bankgiro.

Kredittkortets gyldighet sjekkes, og via e-post mottar du et eksklusivt passord. Dette kopierer du inn i pilotprogrammet, og sekunder etterpå kan du starte installeringen av programvaren på harddisken. Kjøper du f. eks Office 97, og sitter på en 64k linje, beregnes nedlastingstiden til 49 minutter.

Tjenesten inneholder også mye gratis programvare og demo-utgaver.

Digital distribusjon, kjente merkevarer - hva mer skal til for lykkes?

Det viktigste! Et selvbetjeningsprinsipp bør også komme kundene til gode i form av rimeligere produkter. Også dette har Buyonet tatt hensyn til. Sjekk selv, jevnt over er prisene 30-50 prosent lavere enn ved kjøp i en vanlig butikk.

Ros til svenske Buyonet for at de tar nettet på alvor!
"

Til toppen