Tastatur til Palm

Hvis det fremdeles er noe som heter "et must" når det gjelder utstyr, så kommer dette rimelig nært.

digi.no har testet Palm Portable Keyboard. Et sammenbrettbart tastatur som lett kan plasseres i baklommen.

For å passe på å ikke være altfor entusiastisk kan jeg kanskje begynne med å si at dette må være det beste maskinvaretillegget jeg har funnet til dags dato. Aldri før har jeg fått høre at "nå finnes det endelig en virkelig god grunn til å kjøpe en Palm" flere ganger enn da jeg viste det frem til andre.


Spesielt bra er det for de som skriver mye, enten på skole eller på møte.

Selve tastaturet er knapt større enn en Palm når det er sammenbrettet, med sine 93 x 130 x 20 millimeter. Dekselet utvendig er samme metalliske koksgrå som Palm V og har en enkel knapp for å brette det ut. Det følger også med et fint reiseetui.

Den mest positive overraskelsen kommer når man bretter det ut. Ved å trykke inn knappen på siden og strekke det ut har man et tredelt tastatur. To "ører" på siden dytter de to ytterste delene inn mot midten, og tastaturet blir akkurat som et vanlig.


Palm har for en gangs skyld ikke tenkt altfor mye på internasjonale brukere, og tastaturet er lagt opp som et amerikansk. Dette er bare en vanesak, men litt irriterende til å begynne med. Æ, Ø og Å er ikke representert, men kan finnes ved å trykke ned en spesiell tastekombinasjon. Man kan også bruke en hack, eller et spesielt program som endrer operativsystemets oppførsel, for å få norske tegn der de vanligvis er på et norsk tastatur (programmet heter Norwegian Keyboardhack). En hvit penn til å skrive på tastene med, og tastaturet er med en gang fornorsket. Det finnes både en tysk og en fransk versjon, og hvis etterspørselen blir stor nok kommer det kanskje en norsk til slutt.

For de som har drevet med datamaskiner en stund er dette også en ting som kan gi litt retrofølelse og gamle minner. Tastene er lave og myke, og lager veldig lite lyd. Dette er selvsagt en fordel hvis man sitter i møte eller på en forelesning, og gjør tastaturet ekstra brukervennlig. For de som liker tastatur uten altfor mye motstand er dette veldig deilig å skrive på.

På tastaturet har man alle de vanlige tastene, i tillegg til et par nye, som for eksempel taster for å starte standardapplikasjonene som adressebok, gjørelisten og applikasjonsmenyen. I tillegg er det taster for "ok" og "avbryt" og lysinnstillinger. Det er også to runde hull som passer perfekt til å ha stylusen (pennen) stående i, for det er for mye forlangt å håpe å bli helt kvitt den.

En ting man må være klar over er at dette ikke er et substitutt for korte notater eller for å ha en bærbar maskin på fanget. Siden det desverre ikke er en mekanisme for å stive baksiden av tastaturet vil det "knekke" på midten. Det er mulig å gjøre det på denne måten, men det er ikke spesielt behagelig. Noe så enkelt som et blad med stive permer, en stresskoffert eller lignende, gjør det hele mye lettere, og da er det faktisk ganske behagelig.

Det som kanskje er mest pirrende med dette er at man med en veldig rimelig investering kan eliminere mye av behovet for bærbare maskiner. Om man skal finne flere argumenter enn at det er veldig behagelig å dra på møte med bare et tastatur i baklommen og Palm'en på innerlommen, så må det være at det er utrolig "kult". Selgere burde kanskje vurdere å ha noe som dette bare fordi man får så mye oppmerksomhet.

Det tøffeste studieverktøyet i år blir muligens en Palm M100 med tastatur.

Tastaturet kommer i forskjellige modeller til de forskjellige håndholdte, så det er viktig å vite hvilken modell av Palm man har før man bestiller. Det finnes egne versjoner for Palm III-serien og Palm VII, og en til Palm V. I løpet av høsten vil det antakeligvis lanseres en som passer til M100.Tastaturene har veiledende pris på 948 kroner pluss moms, men prisene kan variere fra forhandler til forhandler.

Til toppen