Rekruttering av utviklere

Gründernes utviklertest får gode skussmål: – Bedre, mer realistisk og objektiv vurdering av utviklere

Som en av Technebies' pilotkunder, har Pasientsky brukt utviklertesten deres for å rekruttere NTNU-studenter.

Pizza, brus og utviklertest var hovedkomponentene i Pasientskys rekrutteringsarrangement for NTNU-studentene.
Pizza, brus og utviklertest var hovedkomponentene i Pasientskys rekrutteringsarrangement for NTNU-studentene. (Foto: Pasientsky)
EKSTRA

Som en av Technebies' pilotkunder, har Pasientsky brukt utviklertesten deres for å rekruttere NTNU-studenter.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

PALO ALTO, USA OG OSLO (digi.no): Pasientsky har prøvd utviklertesten til startupen Technebies for å rekruttere NTNU-studenter, og skryter av metoden.

– For oss har det vært en god måte å få et objektivt innblikk i studentenes ferdigheter. Du får veldig mye informasjon på kort tid, sier Jesper Søndergaard Pedersen, leder for utvikling hos Pasientsky.

Basert på år med forskning

Testen Technebies har utviklet er basert på mange år med forskning ved Simula Research Laboratory og Universitetet i Oslo.

En av gründerne bak startup-bedriften, Gunnar Rye Bergersen, har doktorgrad i software engineering, og har skrevet avhandlingen «Measuring programming skill».

Han har i over tolv år forsket på måling av programmeringsferdigheter.

Bergersen forteller at de tester flere parametre for å komme frem til en score, blant annet tidsbruk, kvalitet på koden og vanskelighetsgrad på oppgaven.

– Det vi gjør er å bruke det som kalles moderne testteori, eller «item response theory». Den er mer avansert enn klassisk testteori, som er vanlig metode når man lager tester.

– Klassisk testteori har kjente svakheter, for eksempel kan du ikke lenger sammenligne folk på den samme skalaen hvis du fjerner én oppgave fra oppgavesettet, forklarer han.

Gunnar Rye Bergersen og Heidi Frost Eriksen. Foto.
Vi møtte Gunnar Rye Bergersen og Heidi Frost Eriksen i Palo Alto, da de deltok i Nordic Innovation House sitt akseleratorprogram. Foto: Sarah McDonald Gerhardsen

Tilpasset for arbeidslivet

En annen forskjell fra vanlige tester som ofte blir brukt ved rekruttering av utviklere, som for eksempel såkalte «tavletester», er at de ofte innebærer å skrive kode fra bunnen av, hvor du starter med blanke ark.

Slik er det imidlertid sjelden i  det virkelige arbeidslivet. Som oftest skal du kode i et større, etablert system.

Technebies' test tar høyde for dette. Her er det blant annet oppgaver som går ut på å forbedre, finne feil, utvide og legge til ny funksjonalitet i eksisterende kode.

Med-gründer og daglig leder, Heidi Frost Eriksen, forteller at de kan tilpasse oppgavene til bedriftene som vil benytte seg av testene, slik at de er basert på bedriftens faktiske kildekode.

– Vi har «ut av boksen»-tester, så vi kan hjelpe deg i morgen med det vi har, eller vi kan sette sammen oppgaver basert på det du forteller oss er viktig for deg.

– Så har vi også kunder hvor vi har laget egne oppgaver i samarbeid med bedriften, basert på deres egen kode.

– Det gir også et bedre innblikk for studentene i hvordan det er å jobbe for bedriften, sier hun.

Skjermdump fra et utviklermiljø med IntelliJ IDE – et oppsett for koding som er brukt mye av Javautviklere i industrien. Foto: Skjermdump

Får rapport over hvor man står

Etter å ha tatt testen får man dessuten en rapport over hvor man står sammenlignet med andre utviklere, basert på et datagrunnlag som er samlet inn gjennom mange år med forskning.

– Vi sitter på mye benchmark-data, så vi kan se ikke bare hvordan det for eksempel var med ferdighetene til studentene i forhold til hverandre, men også globalt.

– Det gir en helt annen rikdom i beslutning, mener Eriksen.

Hittil er det kun Java som kan testes, men selskapet planlegger å etterhvert ha dekning for de tre-fire til enhver tid største språkene i verden.

Oppgaver med bedriftens egen kode

Pasientsky er en av kundene som har fått spesialtilpasset oppgaver med sin egen kode som grunnlag. De har hatt to rekrutteringsarrangementer på NTNU hvor de har brukt Technebies' tester.

Pasientskys rekrutterer, Sindre Larsen, forteller at den siste og største oppgaven i oppgavesettet NTNU-studentene fikk, var rettet helt konkret inn mot det Pedersen og resten av utviklerteamet holder på med.

– Jeg synes det gir en bedre og mer realistisk introduksjon til det arbeidet man blir kastet ut i, med koder og systemer som man ikke selv har vært med på å skrive og utvikle, som man skal bruke tid på å finne ut av, sier Pedersen.

– Også har man en objektiv scoring på det, det er en garanti for at de blir vurdert likt fra gang til gang. Dessuten får vi muligheten til å sammenligne på et mye større grunnlag enn om jeg bare sitter og sammenligner med de andre utviklerne jeg kjenner.

Jesper Søndergaard Pedersen og Sindre Larsen. Foto.
Jesper Søndergaard Pedersen og Sindre Larsen synes Technebies' utviklertest er spennende. Foto: Sarah McDonald Gerhardsen

Ideell for å sile en stor gruppe

Pedersen mener testen er ideell når man skal forsøke å sile en stor gruppe kandidater, hvor det ellers kan være svært tidkrevende hvis man skal intervjue og vurdere én og én kandidat individuelt.

– Det har vært veldig spennende, jeg synes systemet deres er veldig interessant, sier han.

– Vi har det arrangementet med tretti studenter, og vi har kanskje tenkt å ha et sted mellom seks og ti videre derfra, og da synes jeg vi får veldig mye informasjon på bare et par timer.

Også rekrutterer Larsen er svært fornøyd med metoden.

– Nå ser vi hvem som er innenfor det nivået og de kriteriene som vi ønsker, som vi skiller ut og har lyst til å ta med videre til et nytt arrangement på nyåret, forteller han.

Ifølge Larsen var testen også en suksess hos studentene, som spesielt var nysgjerrige på rapporten man får om hvor bra man har gjort det.

– Det var første gangen de hadde opplevd noe sånt. Når andre selskaper har vært der, så har det vært mer informasjon og presentasjon om selskapet og sånt, mens dette var noe helt nytt, forteller han.

– De var veldig positive, folk syntes det var veldig kult.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen