Teknologiaksjer stuper i USA

Den teknologi-tunge NASDAQ-indeksen falt hele 4,8 prosent i løpet av mandagen. Fallet ble ledet av tidligere kursvinnere som Cisco, Dell og Oracle.

Kursfallet skyldtes delvis spesifikke nyheter knyttet til Oracle og Cisco, men nedgangen var bred og sies å være et tegn på at ingen aksjer er sikre i dagens marked.

Oracle så et kursfall på hele 8,7 prosent etter en advarsel om betydelige kutt i salgsprisen på selskapets database-produkter for å møte en stadig tøffere konkurranse.

Cisco, et selskap som så langt har sett en formidabel kursutvikling og har vært godt skjermet fra børsfallene, falt mandag med hele 13,3 prosent. Kursfallet ble utløst av en analytiker som kuttet sin anbefaling på selskapet, fordi han mente heler nettverks-bransjen ville se gradvis lavere vekst. Samtidig varslet amerikanske konkurransemyndighter (FTC) at de ville se nærmere på samtaler som Cisco har hatt med konkurrenter som Nortel og Lucent. Det startet spekulasjoner om rettssaker med beskyldninger om konkurransefiendtlig adferd.

PC-produsenten Dell som har sett en kursutvikling fra 25 til 63 dollar aksjen det siste året, møtte i går veggen med et fall på 8 prosent.

Mandagens fall kommer etter at aksjene til en programvarekjempe som PeopleSoft (en av de største konkurrentene til selskap som SAP), falt med hele 25 prosent sist fredag.

Enkelte kommentatorer vender nå oppmerksomheten mot børskjemper som Microsoft og spør om det overhodet finnes "sikre" IT-aksjer. Microsoft har fortsatt sin utrolig utvikling på børsen også det siste året, med et kursløft på 47 prosent det siste året. De siste 3-4 måneden har kursen svingt mellom 120 og 100 dollar per aksje.

Til toppen