BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tele Danmark: Må leve av 12 prosent

Tele Danmark må klare seg med en margin på 12 prosent når de nye teleoperatørene får tilgang til selskapets rå kobber. Bak beslutningen står flertallet i Folketinget som i vår bestemte at Tele Danmark ikke lenger hadde enerett til selskapets kobberlinjer til alle danske hjem.

Frode Eriksen
30. sep. 1998 - 15:29

Ifølge det danske Forskningsministeriet skal den nye bestemmelsen være klar om få uker.

Det var i juni at danske politikere gjennom et overveldende flertall i Folketinget fratok Tele Danmark sine eneretter på tilgang til selskapets rå kobber, og dermed åpne for andre teleoperatører til - på samme måte som Tele Danmark - å selge telefonabonnement.

Dette skjer ved at Tele Danmark pålegges å selge råvaren, det vil si tilgangen til kobberen, for en pris. Denne prisen er det i dag forhandlinger om mellom Tele Danmark og Mobilix. Blir selskapene ikke enige i oktober, vil Telestyrelsen fastsette prisen basert på kostnadsbaserte priser. De 12 prosentene kan Tele Danmark hente i tillegg til den avtale/fastsatte prisen.

Ikke overraskende har Tele Danmark selv advart mot dette og uttrykt frykt for at teleinvesteringene vil trekkes ut av landet om vedtakene dettes ut i livet. Dette skjer nå, og Tele Danmarks konstituerte administrerende direktør, Hans Munk Nielsen, sier til Jyllands-Posten at selskapet var forbredt på situasjonen, tar den til etteretning, og vil gjøre det beste ut av den.

Vedtakene er i første rekke en seier for de nye teleoperatørene i Danmark, der spesielt mobilperatøren Mobilix har arbeidet hardt for å få gjennomslag i saken. Mobilix' administrerende direktør, Monique Moullé-Zetterström, sier at mens selskapet i dag må nøye seg med å selge høyhastighetsforbindelser til store selskap, vil en i nær framtid også kunne selge aksess til mindre bedrifter og til privatpersoner.

I Norge vil Samferdselsdepartementet ta stilling til forholdene knyttet til Telenors rå kobber i løpet av året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra