Teleeiere blør for markedsandelene

Telenor er den eneste av de større teleoperatørene i Norge som tjener penger. De sju største teleutfordrerne la ut 600 millioner kroner for å dekke tap i fjor.

Omsetningen er doblet, men resultat før skatt er bare forbedret med 120 millioner kroner fra 1996 til 1997. Ingen av Telenors hovedutfordrere; NetCom, Telia Norge, Janco Multicom, Global One, Tele2, NETnet og Netsource, tjente penger i fjor, som også er det siste året før telemarkedet i Norge ble åpnet for konkurranse.

Dette vier en oversikt som Dagens Næringsliv har utført. De sju konkurrentene omsatte for 2,6 milliarder kroner i 1997, opp fra 1,2 milliarder i 1996, og det er ventet betydelig vekst også i år.

Det ventes vekst i underskuddene for flere av selskapene i år, blant annet hos Telia og Tele2 som først i år for alvor har etablert seg i folks bevissthet som alternative teleoperatører til Telenor, med dertil økte markedsbudsjett.

  • Tele2s halvårsresultat fra sist uke viste at tapene i Norge ligger an til å firedobles, med 83 millioner kroner første halvår, alene dobbelt så mye som fjorårsresultatet på minus 39,9 millioner.
  • NetComs halvårstall viser et driftsresultat på positive 77 millioner kroner første halvår i år, og selskapets administrerende direktør, Terje Christoffersen, har varslet tresifret millionoverskudd i år.
  • Telia Norge har allerede varslet at de taper mer enn det smaker, men noen tall kommer ikke før Telia kommer med sine halvårstall om kort tid.
  • Janco, som om noen måneder vil lansere telefonitjenester, øyner heller ingen bedring ennå.
Til toppen