Telenor ajour i Hellas

Etter en treg start er Telenors mobilengasjement i Hellas nå på skinner. Fra åpningen i mars til første uke i september tegnet hele 150.000 grekere seg som kunder i selskapet Cosmote, der det delprivatiserte statlige televerket OTE er hovedsaksjonær. Nå oppjusteres prognoser og budsjett.

Veksten de siste månedene gjør at selskapet har tatt igjen de fire månedene selskapet tapte ved at kommersiell oppstart ble utsatt fra desember til mars.

Regiondirektør i Telenor, Bjørn J. Flakstad, sier til digi.no at kundetilstrømningen har vært betydelig større enn forventet, spesielt med tanke på at Cosmote er den tredje mobiloperatøren i landet.

Han forklarer dette dels ved at Cosmote anses som et gresk selskap siden landets delprivatiserte televerk, OTE, eier 70 prosent av mobilselskapet.

- Hellas er et merkelig mobilland, der den statlige teleoperatøren ikke fikk mobillisens som en av de første, slik en ser i de fleste europeiske land.

Dette, sammen med at Cosmote satser på å ha god kapasitet og kvalitet i de områdene av landet der mobiltjenesten lanseres, gjør at selskapet ligger foran konkurrentene på kvalitet og kapasitet og under i pris. I Hellas bor 60 prosent av befolkningen i to byer, og med et GSM 1800 mobilnett er det lettere å tilby god kapasitet i byområdene, enn det de to eksisterende mobiloperatørene kan.

- Vi merker at en del av de kundene vi får til Cosmote kommer fra de to konkurrerende mobilselskapene. Medvirkende er også OTEs eksisterende struktur av utsalgssteder og telebutikker, sier Flakstad.

Telenor ble valgt som internasjonal partner i Cosmote i fjor vår, i konkurranse med britiske Orange. Telenor kjøpte seg inn i OTE med en eierandel på 30 prosent, for vel 700 millioner kroner, vel 150 millioner over Oranges tilbud.

Hellas har for tiden en mobilpenetrasjon på rundt 16-17 prosent, og i Telenor er forhåpningene til rask og sterk vekst påtakelig. Selskapet regner med en penetrasjon på 40 prosent i løpet av tre-fire år, noe som betyr fire millioner mobilkunder mot dagens 1,4 millioner. I løpet av de årene skal Cosmote og Telenor være markedsleder med en markedsandel på 30-35 prosent, og mellom 1,6 og 1,7 millioner kunder, med andre ord ti ganger så mange som i dag.

Også utbyggingen av mobilnettet går raskere enn planlagt. I løpet av neste år regner selskapet med at 95 prosent av befolkningen skal ha dekning på OTEs mobilnett.

Break even har tidligere vært budsjettert til en gang i år 2000.

Mens Panafon har britiske Vodafone (45%) og France Telecom (35%) som sine største eiere, har Telestet, Telecom Italia Mobiles datterselskap Stet Mobile Holding NV som majoritetseier (75%), og Bell Atlantic (20%) som minoritetseier.

Det er Nokia som er hovedleverandøren til Cosmotes mobilnett, og de to partene inngikk i juni 1997 en avtale om leveranser over to år for nærmere én milliard kroner.

Det greske mobilmarkedet

Selskap Oppstart Kunder 30.06.97 Kunder 30.06.98
Panafon Juli 1993 420.000 737.000
Telestet (Stet Hellas) Juli 1993 306.000 524.000
Cosmote Mars 1998 - 80.000

(Kilde: Global Mobile)

Til toppen