Telenor-bud skaper tvil om Sonofons framtid

På sikt kan ikke Telenor satse på UMTS-telefoni i Danmark utenfor Sonofon, mener investeringsbanken Merrill Lynch. I verste fall kan striden om eierskap i Sonofon skade selskapets konkurranseevne, mener banken.

I rapporten fra Merril Lynch, som blant annet gjengis i den danske avisen Børsen, slås det fast at striden mellom Telenor og Bell South som eier henholdsvis 53,5 og 46,5 prosent av aksjene i Sonofon, sår tvil om Sonofons framtid.

Analytiker Henrik Nyblom skriver at situasjonen på sikt er uholdbar, fordi Telenor vil måtte konkurere med et selskap der en eier majoriteten av aksjene. Han mener situasjonen er merkverdig, ved at eierne er mer opptatt av intern strid enn Sonofons beste.

Den danske Telestyrelsen vil overfor Jyllands-Posten ikke kommentere budgivningen, og derfor heller ikke om Telenors taktiske løp i den danske UMTS-auksjonen kan aksepteres.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes, gav onsdag uttrykk overfor digi.no at Telenor var pålagt munnkurv vedrørende alle forhold knyttet til den danske UMTS-auksjonen og organisering av eierskap. Han aksepterte imidlertid at det kunne stilles spørsmål om situasjonen, og lovte å komme tilbake med informasjon om hvordan Telenor skal organisere sin danske televirksomhet så snart Telestyrelsen gav anledning til det, trolig om få uker.

Teleanalytiker Torben Rune, sier til Jyllands-Posten at Telenor er på grensen av hva auksjonsvilkårene tillater. Han mener likevel at Sonofon har en utmerket posisjon i det danske mobilmarkedet etter at Telenor valgte å delta i UMTS-auksjonen og ikke Sonofon selv.

- Sonofon står med de beste kort på hånden. På den ene siden unngår selskapet å bruke milliarder av kroner på å stable et nettverk på beina og samtidig har selskapet sitt på det tørre, hvis satsingen på UMTS viser seg å være en fiasko. På den andre siden vil Sonofon være en fantastisk god kunde for de andre UMTS-operatørene fordi selskapet har en kundebase på nær en million.

Administrerende direktør i Sonofon, Ulrik Bülow, er enig i at Sonofon har gode muligheter. Han sier til Jyllands-Posten at dersom Telenor får en UMTS-lisens, så kan Sonofon velge om en vil satse på Telenors lisens, eller ved å kjøpe kapasitet andre steder.

Avisen skriver at det er større undring over at både Telia og Orange byr på hver sin UMTS-lisens, ettersom selskapene sitter med langt færre kunder i markedet, som knapt nok kan forrente utbyggingen av et nytt mobilnett.

Orange alene sitter med 570.000 kunder og tapte en milliard kroner på virksomheten i fjor, mens Telia med sine vel 350.000 heller ikke gjør spesielt bra butikk i landet med tap på flere hundre millioner kroner. Begge selskapene argumenterer med at en ønsker nordisk representasjon.

Det som er klart er at svenske Tele2 dropper det danske mobilmarkedet som operatør, i motsetning til Norge der selskapet søkte og fikk konsesjon, selv om selskapet på forhånd var fraværende som operatør i begge markedene.

Til toppen