Telenor deltar trolig i ny UMTS-auksjon

Til tross for sterk kritikk fra både EU-myndigheter og mobilnæringen, velger Hellas auksjonsformen når landet skal tildele inntil fire UMTS-konsesjoner. Blant potensielle deltakere i auksjonen er Telenor.

Telenor står i dag som minoritetseier med vel 18 prosent i det greske mobilselskapet Cosmote, der det delprivatiserte statlige teleselskapet OTE er hovedaksjonær.

Den greske UMTS-auksjonen blir trolig en av de siste i Europa, og skal etter planen starte 11. juli. Danmark planlegger en tilsvarende auksjon til høsten. I Hellas er forhåpningene til hva staten kan høste av inntekter slett ikke lave, til tross for flere fiasko-lignende auksjoner i Europa der prisene til slutt ble svært lave etter at antall konkurrerende selskap som oftest ble tilsvarende antall lisenser.

I Hellas er det foreløpig flere lisenser enn aktuelle budgivere.

Åpningsbudene er ventet å starte på 50 milliarder drachmer, eller 1,2 milliarder kroner per lisens. Foruten inntil fire UMTS-lisenser, vil myndighetene også auksjonere ut to GSM 900/1800 lisenser.

I kostnadene hører også en avgift på to prosent på årlige inntekter som operatørene må betale fra og med 2005.
Foruten Cosmote, er det to andre mobilselskap i Hellas, Panafon og Stet Hellas med henholdsvis Vodafone og Telecom Italia på eiersiden.

Til toppen