Telenor kjøper DiGi for 1,6 mrd.

Telenor kjøper 30 prosent av det malaysiske teleselskapet DiGi Swisscom Berhad for 1,6 milliarder kroner og styrker dermed satsingen i det asiatiske telemarkedet vesentlig.

Telenor kjøper 30 prosent av det malaysiske teleselskapet DiGi Swisscom Berhad for 1,6 milliarder kroner og styrker dermed satsingen i det asiatiske telemarkedet vesentlig.

Telenors satsing i Asia har så langt vært heller beskjeden, men selskapet tar nå et byks inn i verdens mest folkerike telemarked og investerer 1,6 milliarder kroner i den malayiske teleoperatøren DiGi Swisscom Berhad, etter fire måneders forhandlinger. Telenor slo blant andre det australske teleselskapet Telstra på målstreken ved oppkjøpet av aksjeposten.

Prisen per aksje er 5,25 ringgit, eller det dobbelte av børsverdien ved børsslutt i Kuala Lumpur mandag endte på (2,60 ringgit). Øvrige eiere i selskapet er den lokale forretningsmannen Vincent Tan Chee Yioun med 31 prosent og andre aksjonærer med 39 prosent.

Ifølge ansvarlig for Telenors satsing i Asia, Knut Reed, er det også flere andre potensielle prosjekter som det nå arbeides med.

- Dette er en del av vår Asia-strategi, der målet er å bli etablert som en aktør i markedet, sier Reed til digi.no.

Han forteller at signalene etter fusjonen mellom Telenor og Telia ennå ikke tyder på at denne strategien skal svekkes, selv om det nye konsernet nødvendigvis bør legge nye planer.

Reed sier at de fleste Asiatiske økonomier nå er i ferd med å vokse igjen etter et par års ganske turbulent tilværelse.

Han understreker at det ikke bare er å kjøpe, men at en også trenger å treffe riktig i markedet.

- Nå peker pilene i de fleste asiatiske land oppover, og det virker generelt sett som om de fleste markeder er på riktig vei, sier han.

Telenor kjøper aksjene av det sveitsiske teleselskapet Swisscom, som betalte dyrt for å etablere seg i Asia sammen med flere andre europeiske aktører tidligere på 90-tallet. Selskapene har måttet avskrive til dels store tap etter at verdien på aksjene har falt som en stein siden Asia-krisen startet i 1997.

- Telenor tilhører en slags andre bølge av investeringer i denne delen av verden, sier Reed.

DiGi Swisscom er Malaysias tredje største mobiloperatør, av i alt fem hvorav en er i konkursforhandlinger. 75 prosent av selskapets virksomhet er knyttet til en halv million mobilkunder på et GSM 1800 mobilnett. I tillegg har selskapet en Internett-lisens, en egen jordstasjon og er i ferd med å etablere seg som fastnettoperatør.

Årsomsetningen for inneværende år vil ligge på 1,3 milliarder kroner, med en bunnlinje som er i ferd med å bedre seg fra negativ til positiv. Landets mobilpenetrasjon ligger på rundt 11 prosent med 2,5 millioner kunder, hvorav DiGi Swisscom har vel 20 prosent markedsandel.

Reed jobber nå med å komplettere Telenors aktiviteter i landet som også inkluderer et mobilselskap i Bangladesh. I tillegg kommer Telias virksomheter i denne delen av verden som inkluderer eierandeler i et mobilselskap i India, et fastnettselskap i Sri Lanka, et teleselskap i Filippinene og et mobilselskap i Hong Kong.

- Dette er helt klart noe å bygge videre på, sier Reed, som likevel ikke vil si hva en skal bygge videre med annet enn å si at det arbeides med flere prosjekter.

Til toppen