Telenor klar for to nye UMTS-fighter

Telenor er valgt som partner til en av kandidatene for de portugisiske UMTS-lisensene. Selskapet er også klar for en UMTS-auksjon i Østerrike. Dermed kan Telenors mobilsjef, Arve Johansen, trolig ekspandere sitt mobilrike.

I Portugal ble Telenor til manges overraskelse valgt som partner av konsortiet ONI WAY som er kontrollert av et statlig energiselskap, en bank og et gass-selskap. Telenor vil eie 20 prosent av konsortiet som anses som en av de sterkeste kandidatene til de fire portugisiske mobillisensene. Viktig for Telenor er også at portugisiske myndigheter ikke skal auksjonere ut sine fire UMTS-lisenser, men foreta tildelingen ved hjelp av en skjønnhetskonkurranse.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications (TMC), Dag Vangsnes sier at Telenor er valgt som partner i Portugal i konkurranse med en rekke andre selskap, som finske Sonera og spanske Telefonica.

- Vi er særdeles fornøyde med at TMC er valgt som strategisk partner til dette konsortiet, sier Vangsnes, som ikke vil si noe om Telenors muligheter for å faktisk delta i et vinnende bud på en UMTS-lisens. - Nei, vi tar ikke dette for gitt. Vi er valgt ut til i delta i et konsortium som i Portugal anses som en sterk kandidat, sier han.

Flere selskap skal inn i det porugisiske konsortiet, men bare selskap som ifølge INO kan tilføre verdier til konsortiet. ONI-sjef Pedro Norton de Matos sier i en pressemelding at Telenor ble valgt fordi selskapet vil gi ONI kompetanse gjennom sin erfaring fra sine mobilprosjekter i Europa.

I Portugal forlanger myndighetene en engangsavgift fra hvert selskap på 100 millioner Euro (800 millioner kroner), mens tildelingen skjer etter flere kriterier, som dekning, utbyggingshastighet, finansiell styrke og erfaring. Mobilpenetrasjonen er vel 53 prosent.

Tre av de fire UMTS-lisensene er ventet å gå til de tre eksisterende GSM-selskapene i landet; Telecel SA (datterselskap av Vodafone, markedsandel vel 37 prosent), Optimus SA (del av Sonae SGPS og France Telecom, markedsandel på vel 18 prosent) og Portugal Telecom SA (markedsandel på vel 45 prosent). Tildelingen ventes å skje i løpet av året.

I Østerrike deltar Telenor som en del av konsortiet Connect Austria der Telenor eier vel 20 prosent. Der skal frekvensene for tredje generasjon mobiltelefoni auksjoneres bort, noe som kan gi 4-6 ulike lisenser. De tre eksisterende GSM-selskapene er Mobilkom (eid av Telekom Austria og Telecom Italia (44 prosent)), Max.mobil (eid av Deutsche Telekom) og Connect Austria (eid av Viag Interkom GmbH (36 prosent)), Tele Danmark, Telenor, og RHI Telekom.

De tre nye aktørene er Hutchison 3G Austria, Mannesmann 3G Mobilfunk (Vodafone), og 3G Mobile Telecommunications (Telefonica). Auksjonen starter 6. november.

Til toppen