Telenor kutter sikker Internett-handel

Telenor har stoppet utviklingen av "Bestill og Betal", deres sikre netthandelssystem. Internett er trygt nok, mener Telenor POS-sjef Øistein Westgaard.

Telenor har stoppet utviklingen av "Bestill og Betal", deres sikre netthandelssystem. Internett er trygt nok, mener Telenor POS-sjef Øistein Westgaard.

Internett-handelen har ikke tatt av her i Norge, blant annet fordi både leverandørene og kundene har vært svært opptatt av sikkerheten. Telenor utviklet derfor et avanserte system for småkjøp over Internett, men nå er prosjektet nedlagt.

Mange har forsøkt å skape småpengesystemer. Telenors såkalte DIP-system var basert på et smartkort, forhåndsinnbetalte penger og har en handlegrense på 1000 kroner. Med bruk av elektroniske sertifikater skulle brukerne kunne handle helt trygt.

DIP skulle først lanseres juni 1998, men ble utsatt. I mars i fjor ble det døpt om til Bestill og Betal og delte seg etter hvert i to - et for Internett og et for mobiltelefoner. I dag er det bare mobiltelefon-versjonen som lever videre.
Les om sikker Telenors planer for internett-handel:
Telenor lanserer SET-konkurrent
Slik virker DIPBetal kinobilletten med mobilen
Telenor kuttet prosjektet av tre årsaker. En av dem er at Telenor ikke tror sikkerhets-behovet er der:

- Vi må snart komme ut av dette norske traumaet om at det er så usikkert å handle på Internett. Mellom bruker og butikker er dagens SSL-system sikkert nok. Men vi bør etterhvert ta i bruk SET mellom butikker og banker, sier Øistein Westgaard, markedsdirektør i Telenor POS til digi.no.

- Det er ikke mangelen på sikkerhet som bremser Internett-handel i USA. Skal vi få i gang handelen må vi først og fremst yte service og lage gode løsninger med lave priser, mener Westgaard.

Telenor la også ned Bestill og Betal-systemet fordi de norske banklovene begrenset systemet til kjøp på under 1000 kroner. Også Telia-fusjonen var medvirkende årsak til nedleggelsen.
- Telia jobbet med flere internasjonale smartkort-systemer og da vi skulle fusjonere, la vi ned Bestill og Betal, forteller markedssjefen.

Men mobiltelefon-delen av prosjektet lever videre. Fordi mobiltelefon-nettet er sikkert og hver telefon har en unik kode, kan du handle sikkert fra mobiltelefonen. Den første kunden er Filmweb hvor du kan kjøpe kinobilletter mens du er ute og går, men selskapet er forsinket. Telenor POS forteller at de har flere andre prosjekter, men vil ikke røpe hvilke.

Siden nesten alle voksne innbyggere i Norge har mobiltelefon, kan Internett-butikker bruke dem som betalingsterminaler, mener både Westgaard og Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil.
- Det er gratis å bekrefte kjøp med vårt system og systemet er svært sikkert fordi du aldri sender ditt kontonummer, forteller Johnsen.

Til tross for at resten av Norden har like stor mobilpenetrasjon, har Telenor POS ikke mottatt noen spørsmål om lisensiering.

Til toppen