Telenor venter vekst i Russland

- Vi har kommet for å bli her en stund, sa konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen under åpningen av Telenors Moskvakontor fredag. Selv om de økonomiske utsiktene for Russland ikke er de beste, venter Telenor at VimpelCom skal greie seg svært bra.

Samtidig med den offiselle åpningen av Telenors Moskva-kontor, ble også Telenors kjøp av 25 prosent og en aksje i VimpelCom gjennomført offisielt. Telenor betaler 160 milioner dollar, eller 13,5 dollar per aksje for de nyutstedte aksjene. Telenor vil betale inn kjøpesummen i løpet av de neste åtte månedene.

Ved Telenors engasjement i VimpelCom tilføres det kapital som skal gå til å bygge ut mobilnettet til selskapet i første omgang i Moskva-regionen og selskapet ventes å investere 100 millioner dollar i år. Nokia er allerede tildelt kontrakten for utbygging av GSM 900 og 1800 nett i flere av regionene der selskapet har fått mobillisenser.

VimpelCom sitter i dag med vel 140.000 kunder eller rundt 45 prosent av mobilmarkedet i Moskva-regionen, etter å ha mistet markedsandeler de siste månedene. Etter påske har imidlertid selskapet tatt innpå igjen, og ifølge landsansvarlig for Telenor i Russland, Magnus Dokset, vil VimpelCom gjennom en tyngere lansering i juni når den neste etappen i utbyggingen av GSM-nettet er klar. Men allerede nå er salget så bra at selskapet tar markedsandeler.

Valeri Goldin, som er visekonsernsjef i VimpelCom og leder for selskapets internasjonale relasjoner sier til digi.no at dagens mobilpenetrasjon på 3 prosent i Moskva-regionen på vel 10 millioner innbyggere ventes å øke til 5 i løpet av året. For VimpelCom vil bety en vekst fra dagens 140.000 mobilkunder til vel 250.000 i løpet av året.

Kundetallene er neppe særlig imponerende i norsk målestokk, men det er omsetningen per kunde på nesten 300 dollar per kunde, eller nærmere 2500 kroner.

I det sovjetiske samfunnet var telefoni et sosialt gode - og det var derfor nesten gratis å ringe. En konsekvens av dette er at dagens mobiltelefonselskap må betale både for utgående og inngående samtaler til sine nett, noe som gjør det dyrt å ringe. Mobiltelefoni er derfor i første omgang et tilbud for de nyrike i Moskva-regionen og til næringslivet.

Nå jobber VimpelCom for å få en lisens for internasjonal telefoni, som det statseide selskapet Rostelcom i dag har monopol på. Dette vil ifølge regiondirektør i Telenor for Øst-Europa, Henrik Torgersen, kunne redusere kostnadene på de internasjonale forbindelsene som i dag er svært høye.

Når Telenor kjøper seg inn i VimpelCom trer selskapet også inn i selskapets styre med tre av ni representanter, nærmere bestemt Terje Thon, Henrik Torgersen og Magnus Dokset.

Til toppen