Teleoperatør beskyldes for bestikkelser

Hollands samferdselsmyndigheter skal undersøke beskyldninger om at det nederlandske teleselskapet KNP brukte bestikkelser for å skaffe seg en aksjepost i det tsjekkiske televerket i 1995. Blant selskapene som var interessert i den samme aksjeposten var Tele Danmark.

For en bestikkelse tilsvarende 45-60 millioner danske kroner skal det nederlanske teleselskapet ha skaffet seg aksjeposten for en pris på vel åtte milliarder kroner. Ifølge Berlingske Tidende ønsket Tele Danmark med denne aksjeposten å etablere seg som en større teleaktør i Øst-Europa.

Beskyldningene ble satt fram i en TV-dokumentar på nederlandsk statsfjernsyn i helgen, med den konsekvens at flere av landets politiske partier har krevd gransking av beskyldningene.

Kjernen i saken er delprivatiseringen av det daværende statlige tsjekkiske televerket SPT Telecom, som i 1995 skulle selge 27 prosent av aksjene i selskapet. Av det nederlandske programmet var Tele Danmark innstilt som kjøper av aksjene, med KNP som nummer to i et felles bud med det sveitsiske televerket Swisscom.

Bestikkelsen dokumenteres ifølge domumentaren i en nylig offentliggjort rapport fra revisjonsfirmaet Deloitte & Touche. I rapporten sier dessuten to tidligere tsjekkiske ministre at politiske partier fikk pengegaver som belønning for delprivatiseringen, og at det var KNP som stod bak.

KNP kjøpte seg sist måned inn ytterligere 6,5 prosent i det tsjekkiske selskapet.

Til toppen