Telia satser på russiske insidere

Telia samarbeider med Telecominvest for å nå sine målsetninger om å bli en betydelig teleaktør i Russland. Nå mistenkes det russiske selskapet å skaffe seg GSM-frekvenser takket være sine gode kontakter i den russiske regjeringen.

Hovedårsaken til mistanken er at Telecominvest fikk GSM-frekvenser for den folkerike Volga-regionen, uten noen som helst form for konkurranse. Det er mobilselskapet MSS-Saratov som har fått Volga-frekvenseneer igjen eid 98 prosent av Telecominvest. Tildelingen er sett på som like overraskende som da Sonic Duo fikk GSM-lisens i Moskva tidligere i år, også det uten konkurranse.

- Russland har aldri tildelt GSM-frekvsenser på sammen måte som i Vesten. Lisensen ble rettferdig tildelt etter vår søknad, sier en talsmann for Telecominvest, Alexei Ionov til The Wall Street Journal.

I mai 1998 ble 16 GSM-lisenser for åtte ulike regioner i Russland ble tildelt. VimpelCom var ett av selskapene som fikk frekvenser, blant annet i Volga-regionen.

Telecominvest ble etablert i 1994 av dagens kommunikasjonsminister Leonid Reiman og sjef i det statskontrollerte holdingselskapet for de regionale teleselskapene Svyazinvest, Valery Yashin.

Blant telekomanalytikere smaker tildelingen av skikkelig insider. Tom Adshead i Troika Dialog investment bank, sier til The Wall Street Journal at mangelen på åpen konkurranse viser at en ikke følger reglene.

I Russland finnes det to økonomiske tyngdepunkt; Moskva og St. Petersburg, som også er de områdene der mobilselskap har klart å skaffe seg flest kunder. Fra før finnes det to mobiloperatører i Moskva, henholdsvis Vimpelcom med Telenor AS på eiersiden og Mobile TeleSystems (MTS) med Deutsche Telekom som internasjonal partner. I tillegg kommer Sonic Duo trolig i drift neste år med finske Sonera på eiersiden.

MTS har nettopp skaffet seg kunde nummer en million melder selskapet tirsdag. Hovedutfordrer VimpelCom, som både sitter med D-AMPS og GSM mobilnett satt med vel 650.000 kunder i slutten av august, men administrerende direktør i selskapet, nordmannen Jo Lunder har til CNN fortalt at selskapet venter kunde en million neste år.

Disse to selskapene har uansett klart å etablere en mobilpenetrasjon på 16 prosent blant byens offisielt 10 millioner innbyggere.

Det er i dette markedet Telia sammen med sin samarbeidspartner Telecominvest nå vil etablere seg i nærheten av. Telecominvest er hovedaksjonær i det St. Petersburg-baserte mobilselskapet North-West GSM, der også Telenor og Sonera er aksjonærer.

Nå skal Telecominvest se østover til andre deler av Russland, etter at selskapet sist uke offentliggjorde kjøp av 51 prosent i tre regionale GSM-operatører i ulike regioner. Målet er å lansere ett nasjonalt varemerke for mobiltelefoni; "Megaphone". Investeringen kommer på 250 millioner dollar, og Telia skal ta det meste av dette, uten å ville opplyse hvor mye.

Samtidig skjer en aksjeemisjon som øker Luxembourg-selskapet First National Holding sin eierandel i Telecominvest eierandel fra 75 til 85 prosent. First National Holding er i sin tur eid av Telia med 29,5 prosent og den tyske Commerzbank med 55,5 prosent. Resten, 15 prosent, eies av de to St. Petersburg-selskapene, PTS og SP-MMT, som etablerte Telecominvest in 1994. Yashin og Reiman stod da bak PTS. Reiman er kjent for sine nære forbindelser til Russlands president Vladimir Putin, som var varaordfører i St. Petersburg mens Reiman jobbet hos PTS.

Den russiske telekomsektoren er ansett som mer risikofylt enn andre, men har fått seg fler ekstra trøkker i det siste. Frekvenstildelingen til Telecominvest var mindre viktig å så måte sammenlignet med da russiske kommunikasjonsmyndigheter i september ville frata de to mobilselskapene i Moskva, Mobile TeleSystems og Vimpelcom GSM-frekvenser til fordel for det nyetablerte Sonic Duo med finske Sonera som partner.

Etter internasjonalt press, blant annet fra norske myndigheter, ble beslutningen omgjort.

Til toppen