Til våren kan du prate med datamaskiner

Snart kan du snakke norsk til datamaskiner. Til våren vil blant annet NSB la deg bestille billetter over telefonen, men tastauret må du beholde litt til.

Tastaturet er langsomt, men sikkert på vei ut. En rekke norske bedrifter arbeider med forskjellige språkteknologier som vil la datamaskiner lese opp og forstå norsk tale. Nordisk Språkteknologi ligger langt frem og lover nå at de første norsk-språklige tjenestene vil dukke opp til våren.
Les mer om PCer som forstår tale:
Vil luke ut stvaefleifene til høsten
Kast tastaturet i år 2001
Microsoft Office 10 i første prøveversjon
Kanskje er det NSB som vinner førsteprisen. Selskapet er ferdig med et system som skal la deg få rutetider og bestille billetter over telefonen.


- Systemet vil lese opp valg som du svarer på, for eksempel hvor vil du reise. Du vil kunne avbryte den digitale damen og stille nye spørsmål eller be om en kundebehandler, forteller Line Flagstad, webdesigner hos NSB Langdistanse, til digitoday.no.

Systemet er ferdig, men NSB vil bruke god tid til å teste at systemet virker med norske dialekter og forskjellige brukere. Lanseringen vil derfor skje "i løpet av våren", forteller Flagstad.

Nordisk Språkteknologi jobber også med reiselivselskapet In2 for å lage et bestillingssystem, forteller markedsdirektør i Nordisk Språkteknologi, Rune Relling, til digitoday.no.

Selskapet har også systemer som kan lese opp norsk tekst. Relling vil ikke fortelle hvem selskapet arbeider med, men bekrefter på spørsmål at Telenor Mobil er en av kundene. Systemet skal la deg styre og få lest opp epost over mobiltelefonen.

Men det er enda et stykke frem til en programpakke du kan installere på din egen PC.
- Vi er klar med en pakke som lar deg snakke inn tekst i Word i første kvartal, men det blir ikke norsk. Norsk diktering er først klart mot slutten av neste år, forteller Relling.

Etter hva digitoday.no forstår, vil selskapet lansere først for det store svenske markedet. Der møter de konkurrenten Philips Freespeech.

Til toppen