Tilårskommen hacker arrestert i Russland

Russisk politi har arrestert en 63 år gammel pensjonert programmerer for omfattende nettsvindel.

Russisk politi har slått hull på myten om at hacking er en tenåringsgreie. Nylig ble en gruppe 'modne' nettsvindlere pågrepet i Moskva - blant andre en 63 år gammel pensjonert data-programmerer, skriver nyhetstjenesten AntiOnline. Bandelederen var en tidligere politimann i midten av 40-årene.

Svindlerne skal ha vært svært velorganiserte. Da de ble pågrepet hadde de allerede stjålet 10.000 dollar, og planla å svindle til seg ytterligere 30.000 dollar. Dette opplyser Alexander Solovyov til AntiOnline.

Solovyov er talsmann for russiske myndigheters avdeling for datakriminalitet, "Department R".

Hackerne skal først ha stjålet 300 kredittkort. Deretter åpnet de sin egen Internett-butikk, og overførte penger fra kredittkortene til denne butikken via såkalte sikre online-transaksjoner.

Politiet har arrestert tre av hackergruppens fem medlemmer. Ifølge Solovyov skjedde pågripelsen etter tips fra Cyberplat, som er Russlands største digitale betalingsselskap. Disse hadde fattet mistanke til nettbutikkens 'forretningsidé'.

Dmitry Chepugov, som er leder for datakrim-avdelingen i Moskva, innrømmer at det stjålne beløpet var relativt lavt. Til AntiOnline forteller han at pågripelsen var et sjeldent eksempel på en vellykket politi-operasjon for å hindre nettsvindel.

Hvis hackerne blir dømt kan de få opp til ti års fengsel. Chepugov regner med at datakriminalitet og PC-tyverier i Moskva koster staten mellom 12 og 15 millioner dollar i måneden.

I Russland har antall datakrim-saker mangedoblet seg de siste årene.

Til toppen