Tobakkindustriens overmenn kaster seg over mobilselskapene

Peter Angelos har tjent en milliard dollar på rettssaker mot tobakkindustrien. Han varsler ti like storstilte rettssaker mot mobiloperatører og leverandører av mobiltelefoner.

Angelos påstår, ifølge den britiske avisa The Times, at stråling fra mobiltelefoner forårsaker svulster på hjernen og andre skader.

Advokatfirmaet som Angelos driver var med på den store rettssaken mot tobakkindustrien i delstaten Maryland, og hevet over en milliard dollar i honorarer da søksmålet vant fram med et erstatningskrav på 4,2 milliarder dollar. Firmaet skal iverksette to søksmål mot aktører innen mobiltelefoni innen mars, og ytterligere sju eller åtte innen utgangen av 2001.

Angelos er ikke alene om å saksøke mobilindustrien for påstått helseskade. En nevrolog i delstaten Maryland anla sak mot Motorola og åtte andre aktører i august, med krav om 800 millioner dollar i erstatning.

Søksmålene fra Angelos vil gjelde kompensasjon for hjernesvulst. Hvert søksmål skal rettes mot en leverandør av mobiltelefoner, en mobiloperatør og et lokalt telefonselskap. Selskapet bekrefter at Verizon Wireless, et felles tiltak mellom britiske Vodafone og amerikanske Bell Atlantic, vil bli nevnt i praktisk talt alle de planlagte søksmålene. Verizon er USAs største mobiloperatør, med 26 millioner abonnenter.

Hittil har forskere ikke kunnet fastslå noen sammenheng mellom hjernesvulst og stråling fra mobiltelefon, men de har heller ikke kunnet avvise det.

Ved siden av sin advokatpraksis eier Angelos baseball-laget Baltimore Orioles.

Til toppen