Tøffe Tom til topps

Med tall som overgikk samtlige analytikeres offisielle forventninger sørget Tom Adolfsen for ny toppnotering for Merkantidata torsdag. Oppgangen overdøvet også skuffelsen fra Netcom, og IT-indeksen endte dagen med en oppgang på 1,4 prosent.

Totalindeksen la på seg med 0,7 prosent til 1398,16 poeng tirsdag, etter at lønnsveksten i USA siste kvartal viste seg å være lavere enn antatt. For IT-indeksen fortonet dagen seg enda bedre, og indeksen endte opp 1,4 prosent til 1540,22 prosent.

Størst ære for utviklingen i IT-indeksen tirsdag må tilskrives Merkantildata, som nok en gang forbløffet markedet med knallgode tall. Resultatet for første kvartal på 71 millioner kroner var bortimot 20 prosent over konsensusestimatene som verserte, noe som ikke gikk upåaktet hen i markedet. Aksjen, som forøvrig ble splittet 1:5 idag, la på seg med 7,33 prosent dersom man tar høyde for at aksjen også var eks utbytte idag. Aksjen ble dermed børsvinner blant IT-selskapene tirsdag, og 94 kroner, som sluttkursen ble, er også ny toppnotering for selskapet.

- Jeg var selv blant de høyste estimatene men det er tydelig at jeg ikke har tatt i nok. Det imponerende er at Adolfsen klarer å øke marginene for hvert eneste kvartal, sier en analytiker til digi.no. Analytikeren mener at aksjen, selv etter dagens kursrace har mye å gå på.

- På et års sikt har jeg lagt inn et kursmål på mellom 120 og 125, sier analytikeren.

Mens Adolfsen skapte jubel i markedet fredag, ble det en langt tøffere dag for den nyansatte Netcom sjefen Terje Christoffersen. Kvartalstallene var som fryktet svake, men markedets forventinger var likevel høyere enn det Christoffersen presenterte torsdag ettermiddag. Det svake resultatet sendte Netcom aksjen ned 3,6 prosent til 190 kroner.

- Oppgangen i Netcom de siste månedene har vært drevet av oppkjøpsspekulasjoner, mens nedturen de siste ukene har vært preget av frykten for svake tall noe dagens nedgang bekrefter, sier analytikeren.

Mens Merkantildata ble børsvinner når dagen var summert opp, lå det i morgentimene an til at Opticom skulle gå av med seieren. Selskapets økonomisjef Marianne Morris klarte i løpet av kort tid å selge ut aksjer til en snitt pris på 234 kroner, noe som i en periode presset aksjen opp i 250 kroner. På samme dag klarte innsideren å kjøpe et tilsvarende antall aksjer (3000) for 213 kroner - hvilket for henne må anses å være en svært lukurativ deal. Opticomledelsen sendte imidlertid ut en melding om at slik handel var brudd på interne retningslinjer, men kommenterte senere overfor TDN-finans at de drøyt 100.000 kjappe Marianne Morris hadde tjent på akrobatikken var for bagateller å regne.

- Ja, for folk som bor i Sør-Sudan er det en formue, sier styreformann Thomass Fussel til TDN.

Opticom aksjen endte forørvig opp 4 prosent til 208 kroner torsdag.

Omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis falt noe tilbake torsdag, men endte likevel på 1,7 millarder kroner.

Til toppen