Tormod spionerer på ditt ringemønster

Bytter du til en annen teleoperatør, studerer Telenor ditt ringemønster og tar kontakt for å vinne deg tilbake. Nå har Post- og teletilsynet mistet tålmodigheten.

Tormod Hermansen tøyer mulighetene sine til det ytterste og gir seg ikke første gangen Post- og teletilsynet påpeker problemer.

Post- og teletilsynet har nå offentliggjort et nytt, krasst brev de har sendt til telegiganten 19. mars. I brevet truer Post- og teletilsynet Hermansen med bøter hvis han ikke umiddelbart legger om kursen.

Saken dreier seg om fast forvalg. Bytter du teleoperatør, er Telenor tvunget til å legge inn fast forvalg slik at du ikke først må slå ekstrasiffer for å bruke din teleoperatør. Men det er Telenor som eier linjen inn til huset ditt og styrer fast forvalg, noe som gir dem full oversikt.

Denne oversikten bruker selskapet aktivt i kampen mot sine konkurrenter, avslører Post og -teletilsynet. Tilsynet har sendt flere brev til Telenor om saken, men nå er det slutt. Her er hva Telenor gjør:

"Tilsynet har blant annet fått indikasjoner på at kundebehandlere i markedsavdelingen til Telenor, som ledd i en "winback"-kampanje, har benyttet opplysninger om hvilken operatør kunder har valgt, trafikkvolum og ringemønster hos forvalgsoperatør og lignende."

Dette er et klart brudd på reglene om forvalg, skriver Post- og teletilsynet i sitt brev og påpeker at Telenor i sin tid lovet tilsynet at slikt aldri skulle forekomme. Post- og teletilsynet mener også at Telenors tapping av informasjon er et brudd på personopplysningsloven (tidligere personvernloven) paragraf 11.

Post- og teletilsynet har lenge hatt mistanke om at noe slikt kunne skje. Under arbeidet med innføringen av fast forvalg sommeren 1999 bad Post- og teletilsynet i fjor sommer Telenor å legge inn sperrer på informasjon rundt fast forvalg slik at de fleste Telenor-ansatte ikke kunne lese denne informasjonen.

Dette sa Telenor nei til, men har de trolig ikke noe valg. Nå insisterer Post- og teletilsynet.

Siden dette ikke er først brev, har det ellers forsiktige tilsynet mistet tålmodigheten. Hvis ikke bruken av forhåndsvalg-informasjon opphører umiddelbart, trur Post- og teletilsynet med bøter.
Her kan du lese hele brevet:


Verken Post- og teletilsynet eller ledelsen i Telenor var tilgjengelig for kommentar da digitoday.no ringte.

Til toppen