Tormod vil kjøpe enda mer

Telenors konsernsjef Tormod Hermansen er allerede i gang med å lande nye store mobilprosjekter og de første kan komme i orden i løpet av få måneder. I dag satte Telenor ny rekord i å investere i ett prosjekt; Selskapet la 6,5 milliarder kroner på bordet for 40 prosent av Thailands nest største mobilselskap.

Hermansen sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at kjøpet av det thailandske mobilselskapet Total Access Communication (TAC) og en del av selskapets største eier United Communication Industry (UCOM) er det mest betydningsfulle Telenor har foretatt seg i denne delen av verden så langt, men utelukker ikke at selskapet lander flere prosjekter i Sørøst-Asia før børsintroduksjonen i oktober.

- Det er mange land vi skulle være i også i denne delen av verden, sa Hermansen, uten å ville konkretisere ytterligere prosjekter annet enn å si at "det er flere prosjekter på gang".

Kjøpeprosessen i Thailand har vart i tre-fire år, men det er først de siste ukene at en har fått sving på sakene. I helgen fikk Telenor endelig gjennomslag for sine krav, og takket være et langvarig arbeid ble avtalen landet raskt når det først ble oppnådd enighet.

Det thailandske mobilmarkedet er svært interessant fordi det består av 60 millioner innbyggere og et mobilmarked med 4,3 prosent mobilpenetrasjon. Den raske utviklingen i landets økonomi er et viktig argument for Telenor når en vil investere i denne delen av verden.

TACs hardeste konkurrent er mobilselskapet AIS, der Singapore Telecom er internasjonal partner med 20 prosent av aksjekapitalen. 60 prosent av TACs kunder ligger på et AMPS 800 mobilnett, men med Telenors inntreden i selskapet blir GSM 1800-nettet det nye satsingsområdet.

Når Telenor kjøper aksjer i de to selskapene for 6,5 milliarder kroner, vil 2,4 milliarder representere frisk kapital til selskapet etter en aksjeutvidelse, mens resten er kjøp av aksjer fra andre eiere. Telenors aksjekjøp utløser også tilbudsplikt, men Hermansen sier han ikke tror dette blir spesielt interessant , sett i lys av hva som har skjedd med aksjekursen i det malaysiske teleselskapet DiGi.com etter at Telenor kjøpte seg inn der i fjor høst. På få måneder doblet kursen seg.

Telenor eier etter den avtalen som ble inngått i helga direkte og indirekte 40 prosent i TAC, hvorav 30 prosent direkte, og resten gjennom sitt eierskap i UCOM på 24,9 prosent.

En av de viktigste jobbene som Telenor nå tar fatt på, er å finne to av TACs toppsjefer, foruten tre styremedlemmer og ett styremedlem til UCOM.

Viseadministrerende direktør i Telenor Mobile Communications, Morten Karlsen Sørby, sier at den jobben er i full gang og at det nok vil være navn som en kjenner igjen fra Telenor-systemet fra før.

Han sier at avtalen ventelig vil fullføres i tredje kvartal, etter at thailandske og malaysiske myndigheter har gtt sin velsignelse.

På spørsmål om hvorfor avtalen kom i stand nå og ikke tidligere, svarte Sørby Karlsen; " tiden var rett og slett inne nå".

Til toppen