Trådløst snokerhull skyldes manglende sikkerhetspolitikk

- Ubeskyttede trådløse lokalnett gjenspeiler norske bedrifters lave nivå innen IT-sikkerhet, sier sikkerhetsekspert Frank Wirum i Itegra.

Sikkerhetseksperter digi.no har kontaktet angående trådløse lokalnett som åpner sine tjenester for tilfeldig forbipasserende, sier de ikke har vært borte i konkrete tilfeller der bedrifter er rammet av denne formen for sårbarhet. Frank Wirum i Itegra sier at han er overrasket over hvor lett det var for Tim Grov og hans kollega å få tilbudt tjenester fra usikrede bedrifter mens de kjørte forbi på motorveien, men han er ikke overrasket over at det finnes bedrifter som ikke sikrer sine nett.
Les om usikrede trådløse lokalnett mellom Høvik og Oslo Sentrum:
Norske lokalnett: trådløst eldorado for datasnokere

- Akkurat denne formen for usikrethet er ny for meg, sier Wirum til digi.no. - Men min allmenne erfaring er at norske bedrifter har dårlig sikkerhet generelt, også i forhold til kablede nett. Ofte er det ikke verre å bryte seg inn på et lokalnett enn det er å slå seg inn i en stråhytte. Det virker ganske typisk at man fornyer deler av infrastrukturen uten å tenke seg at fornyelsen kan ha sikkerhetsmessige følger.

Wirum peker på at bedriftene som Grov kjørte forbi, kan ha drevet med prøveinstallasjoner, da man ofte ikke er så nøye med å overholde sikkerhetsregler.

- Jeg håper at oppslaget i digi.no får folk til å tenke seg om, og til å ta kontakt med sine leverandører slik at de kan få normale sikkerhetsordninger på plass. Det er ikke noe i selve teknologien som skulle tilsi dårlig sikkerhet. Det har utelukkende med implementering og konfigurering å gjøre.

Til toppen