Transmeta slipper egen mobil Linux

Miljøvennlige Transmeta har sluppet sin egen mobile Linux og døpt den Midori, etter det japanske ordet for fargen grønn.

Midori Linux har fått sitt eget nettsted hos Transmeta der systemet er tilgjengelig for nedlasting under GNU-lisensen, og der du finner dokumentasjon og utfyllende opplysninger. Det er startet et eget Midori-forum på SourceForge. Systemet har vært forhåndsomtalt som "Mobile Linux".

Midori kjennetegnes spesielt av avanserte energistyringsfunksjoner, både når det kjøres på Intel-prosessorer og når det kjøres på Transmetas egne Crusoe-prosessorer. Noen av dem skal være brukt på den Linux-baserte versjonen av Compaqs hånd-PC som skal vises på CeBIT-messen neste uke, på standen til det norske utviklingsselskapet Trolltech.

Midori har også spesielle metoder for å komprimere filer som skal lagres i mobile apparaters beskjedne minne.

Siden Linux-opphavet Linus Torvalds arbeider for Transmeta, er det reist spørsmål om hans habilitet. En analytiker ved Giga Information Group avviser overfor nettmagasinet Wired at dette skulle være noe problem.

Midori konkurrerer mot en rekke operativsystemer for mobile apparater, både kommersielle systemer som Microsoft Pocket PC, PalmOS og BeIA fra Be Inc, og andre Linux-varianter.

Til toppen