Tre inkompatible DVD-opptakere

Drømmer du om å kunne lagre gigabyte-store filer på egne DVD-skiver? På Comdex i Las Vegas er det klart at tre gjensidig inkompatible standarder kjemper om din gunst.

DVD - digital video disk eller digital versatile disk alt etter hva du er mest opptatt av - skulle være løsningen på alle digitale lagringsproblemer for data- og underholdningsutstyr de kommende årene. De største forventningene har vært knyttet til utstyr som kunne la kunden kopiere multimediefiler på flere gigabytes og lagre dem på egne DVD-skiver.

Utstyret er tilgjengelig. Problemet er bare er at tre ulike grupper av selskaper har hver sin "standard". Denne valgfriheten truer hele markedet.

DVD+RW støttes av Hewlett-Packard, Philips, Mitsubishi, Ricoh, Sony og Yamaha. Dens kjennetegn er enkelhet: Du stikker en skive i DVD-drevet, og er straks klar til både opptak og avspilling. Kapasiteten er 3 GB per side. Data overføres i 1,7 MBps. Teknologien er demonstrert på Comdex, men loves ikke markedet før i annet kvartal neste år.

DVD-RAM støttes av det "offisielle" DVD Forum, med blant andre Hitachi, Toshiba og Panasonic. Sistnevnte starter salget av en DVD-opptaker i januar, og blir først ute på markedet. Prisen på Panasonic-opptakeren er antydet til rundt 800 dollar. Skivene skal være svært følsomme, og fingeravtrykk eller små fysiske skader kan ødelegge deres evne til å motta data. Skiver til opptak må derfor beskyttes i spesielle kassetter. Det krever større drev, og kan være vanskelig å realisere på bærbart utstyr. Kapasiteten er 2,6 GB per side.

DVD-R/W støttes av Pioneer med tanke på det profesjonelle markedet, med en startpris på 17.000 dollar. Det har sitt eget format, men håndterer også de to andre.

Til toppen