Tre server-prosjekter til med Crusoe

I tillegg til RLX, er det dukket opp tre selskaper til som tar sikte på å lage servere basert på den energi-gjerrige Crusoe-prosessoren til Transmeta.

Crusoe-prosessoren fra Transmeta har spesielle egenskaper innen strømbesparing. I tillegg har den en spesiell arkitektur som gjør at den kan programmeres til å fungere med instruksjonssettet til andre prosessorer. I dag er den bare tilgjengelig i spesielle bærbare PC-er som Sony Vaio Picturebook. Ytelsesproblemer har fått andre produsenter, blant dem IBM, til å legge sine Crusoe-prosessorer på is. For ti dager siden ble det første Crusoe-baserte serverprosjektet, fra RLX Technologies, kjent.

Ifølge News.com har ytterligere tre selskaper, kanadiske Rebel.com og to amerikanske oppstarter, FiberCycle Networks og Amphus, kunngjort tilsvarende prosjekter.

Det dreier seg ikke bare om å spare strøm. Mindre energiforbruk betyr at varmeutviklingen er lavere enn for Intel- og AMD-prosessorer, og at komponenter kan pakkes tettere sammen. RLX regner med at en Crusoe-basert server kan pakkes ned i en åttendedel av det volumet en tilsvarende Intel-basert server krever i dag. Dette antas å være manna fra himmelen for tilbydere som stadig må utvide serverpakken og er i ferd med å vokse ut av sine lokaler.

En annen mulighet er å ikke realisere hele volumgevinsten, men heller sikte mot mindre avhengighet av kjølesystemer. Skrekkscenariet som de store tilbyderne i California frykter mest, er at klimaanlegget skal svikte en varm sommerdag, slik at serverne begynner å smelte, bokstavelig talt. De pågående strømforsyningsproblemene i delstaten gjør skrekkscenariet desto mer sannsynlig.

Til toppen