Tresko og ost lokker ikke telegiganter

Når telemyndighetene i treskolandet Nederland neste måned skal auksjonere ut landets fem UMTS-mobillisenser, står ikke telegigantene i kø for å by. Men Telenor er med...

Den nederlandske auksjonen er svært interessant fordi det skjer før den tyske, og kan derfor gi en god pekepinn på hvordan prisnivået på de nye mobillisensene er etter den britiske auksjonen som innbrakte den britiske staten 313 milliarder kroner for deres lisenser. Nederlandske myndigheter håper på å kunne få inn over 80 milliarder kroner på auksjonen.

Men flere aktører varsler allerede nå at de ikke vil delta på den nederlandske auksjonen, selv om prisene skulle falle. Blant de er WorldCom, Global Crossing og Telefonica, som alle deltok i den britiske auksjonen uten å lykkes.

France Telecom, Vodafone, British Telecom og Tele Danmark som vil delta i auksjonen gjennom sine nederlandske datterselskap Dutctone, Libertel, Telfort og Ben. I tillegg kommer det tidligere statlige telemonopolet KPN. Alle de fem nederlandske operatørene vil by på nye mobillisenser.

Men på listen over operatører som vil forsøke seg på det nederlandske markedet er Telenor, Sonera sammen med australske One.Tel, Deutsche Telekom og Hong Kong-selskapet Hutchison Whampoa.

Ifølge The Wall Street Journal er det auksjonsprinsippet og faren for for høye priser som gjør at selskap trekker seg fra auksjonen, samtidig som prisene ventes å falle jo færre selskap som deltar. Men også det at det er hele fem mobiloperatører i et marked med bare 16 millioner innbyggere gjør det nederlandske markedet konkurranseutsatt.

Til toppen