BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tretti brukere deler én pc

En ny tynnklient fra Fujitsu lover store besparelser i miljøer med stasjonære pc-er.

Bilde: Fujitsu

Fujitsu forteller om en ny type tynnklient som skal gjøres tilgjengelig i Norge og andre europeiske land fra 24. november. Futro C400 er konstruert med tanke på å la flere samtidige brukere dele datakraften til én pc. Avhengig av hvor kraftig pc-en er, skal den kunne betjene opptil 30 samtidige brukere koplet til pc-en med hver sin Futro C400.

Målgruppen er oppgitt å være skoler, bibliotek og små bedrifter med stramme budsjetter og behov for å gjøre kostnaden per IT-arbeidsplass så lav som mulig. Besparelsene skyldes ikke bare at tynnklienten er rimeligere enn en pc. Fujitsu forklarer at også drifts- og miljøutgifter reduseres.

Selv tynnklienten er på størrelse med en liten cd-spiller. Den har fire USB-utganger (to 1.1 og to 2.0), Ethernet-utgang og skjermutgang, i tillegg til lyd inn og ut. Det er ingen bevegelige deler og ingen lokal lagring. Ekstern lagring kan tilkoples gjennom USB, gitt at brukeren har tillatelse. Enheten har en tokjernet ARM-prosessor i 333 MHz. Den kjører et operativsystem Fujitsu omtaler som «Mini Linux». Den tilkoplede skjermen kan ha en oppløsning på opptil 1920x1080 punkter. Strøminngangen er på 12 volt. De fleste må følgelig beregne plass til en ekstern strømforsyning. Ser man bort fra skjermen er energibruken 5 watt. Enheten tilbyr strømsparing modus til Vesa-kompatible skjermer.

Tynnklienten Futro C400 er på størrelse med en liten cd-spiller.
Tynnklienten Futro C400 er på størrelse med en liten cd-spiller.

Det kreves ingen endringer i maskinvaren på pc-en som i praksis skal fungere som server for tynnklientene. I tillegg til applikasjonene som tynnklientbrukerne skal ha tilgang til, må den utstyres med Fujitsus programvare «vSpace» som tar seg av oppgavene overfor tynnklientene.

Fujitsu forsikrer at brukere tilkoplet samme pc ikke risikerer å blande seg opp i hverandres arbeid.

Ifølge Fujitsu vil brukerne oppleve tilfredsstillende ytelse for typisk kontorprogramvare, inklusiv nettleser. I selskapets tilbud av tynnklienter er Futro C400 rangert helt nederst, som «sub-entry system». Den neste er «entry system» Futro S100 som kjører Microsofts operativsystem Windows Embedded CE 6.0.

Framfor å dele en fysisk pc på et antall tynnklienter, kan et alternativ være virtualiserte pc-er på serverrommet, som fordeles til hver sin nullklient, altså en klient totalt uten egen prosessorkraft. Fujitsu tilbyr også en slik, Zero Client D602 (se artikkelen Fujitsu tilbyr VDI på boks). En annen leverandør av nullklient etter denne modellen er Pano Logic (se artikkelen Nullklienten truer tynnklienten). Fujitsus nullklient er en OEM-utgave av Pano som har sin egen distribusjon i Norge gjennom Xanion Nordic i Larvik.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.