- Trygt å handle på Internett!

Det sier daglig leder Marianne Storrøsten i eforum.no. Hun mener SET-debatten har skadet markedet og at det er ingen grunn til å vente til våren, når BBS får ut sitt prosjekt "Trygg Netthandel", med å handle elektronisk.

Om eforum.no sier hun at det ble etablert i sommer og at det skal være et forum for diskusjon og nettverksbygging mellom aktører fra ulike bransjer, privat og offentlig sektor, leverandører, brukere, forsknings- og kompetansemiljøer. Se henvisning til nettstedet øverst til høyre.

Storrøsten mener artikkelen til digi.no om BBS-prosjektet "Trygg Netthandel" kan misforstås slik at det ikke er trygt å handle på nettet i dag. Innlegget hennes til digi.no lyder slik:

"Det er flere måter å betale varer i nettbutikker for den vanlige forbruker. Kun et fåtall av kundene til norske nettbutikker som Bokkilden, Online Club og REMA benytter SET-basert kortløsning som betalingsmåte. Andre betalingsformer som tilbys er

  • å sende kortnummeret kryptert til butikken (SSL)
  • elektronisk giro
  • giroblankett tilsendt sammen med varene
  • "signature on file" for medlemsklubber
  • betaling ved levering på døra.

Alle disse måtene er trygge for forbrukeren i dag. Det er butikken eller kortselskapet som sitter med risikoen i tilfelle noe går galt.

I tiden framover forventer vi at det vil bli lansert også andre gode betalingstjenester tilpasset nettet. Forbrukere og butikker bør henvende seg til sin bankforbindelse/sitt kortselskap for å undersøke hvilke betalingstjenester som tilbys.

Hva forbrukeren bør velge avhenger av

  • type handel
  • hvilken avtale man har med butikken og/eller betalingsformidler
  • hvilke garantier som gjelder og hvem som tar risikoen i tilfelle noe går galt
  • hvilken butikk du handler i

Debatten i media har lenge fokusert på hvilke teknologier som finnes for sikring av betalinger på Internett, herunder SSL og SET. Bank- og finansnæringen tilbyr i dag ulike betalingstjenester basert på de forskjellige teknologiene. Tjenestetilbyder som gjerne stiller garantier tilknyttet tjenesten, er den som fastsetter vilkår, sikkerhetsnivå og pris.

Fordelene med SET-teknologien er at den er spesielt utviklet for å sikre handel i åpne nettverk, mellom parter som er ukjente for hverandre. Det er bl.a. lagt vekt på at både butikken og kjøperen blir identifisert på en sikker måte, og at både kjøp og betaling er beskyttet mot innsyn og endring fra uvedkommende.

Vanlige forbrukere kan benytte SET allerede nå. Flere kortselskaper og banker tilbyr denne tjenesten i dag, og flere ventes å lansere SET-baserte tjenester i løpet av kort tid.

SSL-teknologien benyttes ofte for å beskytte kjøp og betaling mot innsyn og endring fra uvedkommende. SSL benyttes bl.a. av banker som tilbyr banktjenester på Internett, men kunden er som regel i tillegg utstyrt med engangspassord e.l. for å sikre korrekt identitet. Noen banker tilbyr også elektronisk girobetaling som en betalingsform man kan benytte ved kjøp av varer/tjenester i butikker på Internett.

Det finnes også løsninger der kort-/konto-informasjon ikke sendes over Internett.

Med seriøse butikker, spennende tilbud og en rekke betalingsmåter å velge mellom er det ingen grunn til å utsette innkjøpene til våren!"

(e-post-adresse til Marianne Storrøsten vises i referansen øverst til høyre)

Til toppen