Tungvekterne snudde

Tungvekterne i IT-indeksen fulgte i stor grad utspillene fra Norges Bank mandag. Dermed ble det positiv avslutning for IT-indeksen, etter frislippet av krona.

Endringer i rente og kronekurs har den siste tiden påvirket IT-aksjene langt mer enn selskapspesifikke nyheter. Dette var også situasjonen mandag, da store deler av de IT-relaterte aksjene falt på grunn av ny renteøkning fra Norges Bank. Når det senere ble kjent at dette også innebar et frislipp av krona, tok markedet seg opp igjen. IT indeksen endte opp 1,2 prosent til 1251,8 poeng. Totalindeksen la på seg med 2,3 prosent til 1070,5 poeng.

Som man har sett tidligere i år er det i stor grad tungvekterne Merkantildata og NetCom som styrer utviklingen i IT-indeksen. Merkantildata var i utgangspunktet ned mandag som følge av renteøkningen, men fulgte senere markedet opp og landet opp 5,5 prosent til 96 kroner. Aksjen fikk også hjelp av svenske WM-data som var kraftig opp fredag. Finansavisen meldte dessuten at selskapet trolig vil få en storkontrakt med svenske Ericsson - en kontrakt det tidligere har vært spekulert i men som hittil ikke har vært bekreftet.

Den andre av de store - NetCom - endte opp mandag, til tross for få nye opplysninger rundt de påståtte oppkjøpsplanenne til Ameritech.

- Det svirrer en haug av oppkjøpsrykter rundt denne aksjen, og en oppgang på 1,7 prosent er ikke mye å snakke om, sier en analytikere til digi.no.

Som følge av oppgangen i Merkantildata fikk også Ark en liten opptur mandag. Positiv avslutning leverte også Ask - en aksje som for tiden er preget av stor usikkerhet og er derfor svært følsom overfor endringer i den generelle stemningen.

Helt på bunn mandag endte Nordic VLSI, som falt med 13 prosent til 40 kroner. Aktiviteten i aksjen var imidlertid svært lav og bare 2000 var omsatt da børsen stengte. Mer interesse var det for TTI-aksjen, som sammen med konkurrent Tandberg Data endte langt opp på taperlista mandag. Tandberg Data avsluttet dagen på 17 kroner.

- Det er 13-14 kroner i ren cash i dette selskapet. Mye av den kortsiktige risikoen skal være eliminert på dette nivået, sier analytikeren. Han mener at dersom ledelsen i Tandberg Data ikke brenner en masse penger på omstrukturering på kort tid, ligger kursen svært nær den teoretiske bunnen aksjen kan nå.

Til toppen