Tvunget til prisavslag

De nye teleoperatørene i Tyskland er kommet delvis i møte av de tyske konkuransemyndighetene etter at prisen Deutsche Telekom kan ta for å gi operatørene tilgang til telenettet er satt ned. Tross det er Telekom sure og de nye operatørene vil anke beslutningen.

Blant Deutsche Telekom sine rivaler i Tyskland finnes Viag Interkom der Telenor er medeier med 10 prosent. Nå får dette og andre utfordrere som Mannesmann, der Telia sin konsernsjef Lars Berg overtar sjefsrollen i mars, en litt billigere tilværelse i det tyske telemarkedet. Landets konkurransemyndigheter har bestemt at Telekom bare kan ta 25,4 mark hver måned per abonnent for å slippe de nye operatørene til aksessnettet. Kravet fra Viag, Mannesmann og de andre teleutfordrerne har ligget i størrelsesorden 10-15 mark, mens Telekom selv har bedt om 37,3 mark for å gi slik tilgang.

Konkurransemyndighetenes gyldne middelvei har likevel ikke gjort noen fornøyde. Riktignok sier Telekom at en kan leve med de nye prisene, men det kan ikke de nye teleoperatørene i Tyskland. De reagerer på at avgiften fremdeles er 20 prosent høyere enn det Telekoms egne privat-kunder betaler (21,39 mark) for tilknytning til telenettet. Allerede har Mannesmann Arcor varslet at de vil ha en rettslig avgjørende om avgiften, som de mener er for høy til at en kan konkurrere med Telekom.

Lokaltelefoni er en "de facto" monopoltjeneste i det tyske telemarkedet til tross for at den har vært konkurranseutsatt i over ett år, dels på grunn av avgiftsstriden. Den gamle tyske monopolisten har mistet 30 prosent av samtalevolumet for internasjonal telefoni der konkurransen er hard med 80 ulike operatører, og frykter at det samme kan skje på lokaltelefoni.

Den tyske staten eier 74 prosent av Deutsche Telekom etter en delprivatisering høsten 1996.

Til toppen