Tynn opphenting

Selv med relativt gode volumer i enkelte aksjer var det en tynn oppgang vi så på tampen av en meget negativ uke ved Oslo Børs. IT-indeksen falt med 12,5 prosent denne uken.

To kontrakter, for henholdsvis Merkantildata og Nera, gav markedet er par lyspunkter etter flere dagers kraftig nedgang. De to aksjene steg med henholdsvis 9,5 og 15,4 prosent, riktignok fra "historisk" lave nivåer (Merkantildata har tapt oppgangen de siste 12 månedene, Nera har aldri ligget så lavt i kurs som torsdag).

Nera offentliggjorde i dag detaljer i kontrakten med ICO som ble offentliggjort torsdag (se egen sak), og Merkantildata kunne fortelle at de har kapret Norsk Hydros avdeling for utvinning og produksjon av petroleumsprodukter. Det var relativt frisk handel i Merkantildatas aksjer fredag, da målt i antall aksjer.

Også NetCom så en viss innhenting i løpet av dagen, selv om aksjen ble handlet helt ned mot 140 kroner store deler av dagen avsluttet den på 149 kroner, som er 2,8 prosent høyere enn torsdagens sluttkurs.

Forøvrig ser det ut til at usikkerhet om resultatene nå slår inn i stadig flere aksjer. Resultatestimatene i Tandberg Data skal være redusert i det siste, og flere analytikere operer nå med tildels betydelig tap for tredje kvartal (ned mot 20 millioner i underskudd). Kursen på Tandberg Data nådde en ny bunn på 13 kroner i løpet av fredagen, men avsluttet på 14,20, ned 8,4 prosent. Ved sist resultatfremleggelse var det i underkant av 12 kroner med kontanter bak hver aksje.

Agresso ble en av fredagens store kurstapere. Trolig var også dette et resultat av frykt for dårligere resultater i tiden fremover.

Prosjektør-produsenten ASK var langt nede i løpet av fredagen, med en bunn på 29 kroner aksjen, men hentet seg pent inn mot slutten av dagen, og endte tilnærmet uendret etter gårsdagens kursfall på 8,5 prosent

Selskapets hovedkonkurrent, In Focus Systems la frem resultater torsdag. In Focus kunne fortelle om en bruttomargin på 20,8 prosent etter noe lavere prispress i tredje kvartal enn tidligere i år. Selskapet har klart å redusere kostnadene betydelig, ikke minst kostnader knyttet til lagerbeholdningen og kundefordringen var ned.

Under en analytikerkonferanse torsdag kveld fortalte selskapets toppsjef, John Harker, at han forventet en flat marginutvikling de to nærmeste kvartalene, selv om det ser ut som om de faktorene som hittil i år har presset ned prisene nå er ryddet av veien.

På litt lenger sikt er det interessant å merke seg at John Harker satser på egenproduksjon av billedgeneratorer og at han tror dette kan gi stabile bruttomarginer på rundt 22 prosent. Han mener det er et realistisk mål på lang sikt å opprettholde slik marginer, og ikke minst drive med god lønnsomhet på dette margin-nivået.

Harker påpekte også at det Europeiske markedet - som vanlig - hadde vært svakt i tredje kvartal, selv om InFocus hadde en grei prestasjon i dette markedet de siste tre månedene.

Kursen på In Focus aksjer ligger fremdeles på et meget lavt nivå etter et dramatisk kursfall tidligere i år. En analytiker påpeker i dag overfor digi.no at dersom du rensker ut kontantene fra børsverdien til ASK og In Focus, så fremstår ASK som betydelig høyere verdsatt enn In Focus. Det kan som kjent slå to veier...

Til toppen