Tynne rør kan erstatte vifter på bærbare PC-er

En amerikansk forsker har tatt patent på ørtynne avkjølingsrør for bærbare PC-er og annet sivilt og militært elektronisk utstyr.

Forsker Mike Rightley ved Sandia National Laboratories i delstaten Arizona, leder en gruppe som har tatt patent på en ny metode for å avkjøle avansert elektronisk utstyr, særlig bærbare datamaskiner i forskjellige formater.

Metoden går ut på å lede varme fra prosessoren ut til kantene av boksen med rør - tynnere enn spagettini - der mikroskopiske etsinger på innsiden fungerer som en slags veke for varmen. Rørene må fylles med væske. Rightley har hittil brukt metanol. En kapillær effekt i etsingene fører varmen vekk fra varmekilden.

Rightley mener rørene vil kunne erstatte vifter på bærbart utstyr, og at de ellers ikke vil kreve grunnleggende konstruksjonsendringer. Rørene er ikke bare mer effektive til å avkjøle elektroniske komponenter enn vifter, de er også selvdrevne. Bortføringen av varmen drives av varmen selv.

Med denne oppfinnelsen vil man kunne se fram til bærbare PC-er som er mer behagelige å ha på fanget mens man arbeider, samtidig som de støyer mindre.

Innen det militære, ser man rørene som en løsning på problemet med vifteavkjølte komponenter som fungerer dårlig på apparatur innsydd i uniformer. Man frykter også for den elektroniske støyen som elektromotorer genererer og som kan avsløre brukeren for en overvåker.

Det er dessverre ennå ikke klart om rørene egner seg for masseproduksjon.

Forskningen på rørene er del av programmet DARPA HERETIC ("Heat Removal by Thermal Integrated Circuits") som drives i fellesskap av Sandia og Georgia Institute of Technology.

Til toppen