Tyrkisk børsnotering gull verdt for finsk televerk

Børsintroduksjonen av det tyrkiske teleselskapet Turkcell, setter verdien på finske Soneras aksjepost på 37 prosent til 54 milliarder kroner når handelen med Turkcell-aksjene starter tirsdag.

Finske Sonera, tidligere Telecom Finland gjorde et kupp da selskapet gikk inn som internasjonal partner i det tyrkiske mobilselskapet Turkcell i 1994, sammen med blant annet Ericsson. Ericssons eierskap var imidlertid bare en fødselshjelper og selskapet solgte sine 15 prosent av aksjene i 1998 til Sonera og den andre eieren, tyrkiske holdingselskapet Cukurova Holding, som hver eide helholdsvis 42 og 48 prosent etter oppkjøpet.

Når selskapene tirsdag tar Turkcell til børsen vil selskapet starte med en børsverdi på hele 146 milliarder kroner. I nordiske telekretser omtales Soneras engasjement i Turkcell som et gullegg.

De to selskapene selger seg noe ned i Turkcell i tillegg til at det skal utstedes nye aksjer slik at 11 prosent av selskapet skal handles fritt på børsene i Istanbul og i New York. Sonera vil etter børsnoteringen og nedsalget sitte tilbake med 37 prosent av selskapet, som beregnet ut fra børsverdien er verdt 54 milliarder kroner.

Investeringen i Turkcell er av stor betydning for den totale verdivurderingen av Sonera, som lenge har vært sett på som det best posisjonerte av de fire store nordiske teleselskapene.

Turkcell ble etablert i 1994 og har i dag hånd om 68 prosent av det tyrkiske mobilmarkedet med sine 5,5 millioner kunder, mens rivalen Telesim sitter med vel 30 prosent av markedet.

Turkcell omsatte for 1,6 milliarder dollar i 1999, og kastet av seg et overskudd på 370 millioner dollar.

Til toppen