Tyrkisk mobilauksjon uten bud

Ingen av fire aktuelle kandidatene la inn bud innen fristen da tyrkiske myndigheter i dag auksjonerte ut landets fjerde GSM-lisens. Telenor er én av fire mulige kjøpere, men valgte å ikke by. Selskapet avventer nå situasjonen.

For andre gang i løpet av to uker mislyktes auksjonen på den andre av to GSM 1800-mobillisenser i Tyrkia ved at ingen av de fire aktuelle kandidatene la inn bud på frekvensene.

Dette kan ikke tolkes på annen måte enn at kandidatene synes at minsteprisen på den fjerde GSM-lisensen er blitt altfor drøy, nærmere bestemt 2,5 milliarder dollar eller bortimot 20 milliarder kroner. Minsteprisen for den fjerde lisensen ble bestemt av salgsprisen for den tredje GSM-lisensen som ble solgt for to uker siden til Telecom Italia og en tyrkisk bank.

De fire konsortiene som er satt sammen for å by på GSM-lisensen består blant annet av selskapene SBC, Telefonica, France Telecom og Telenor. Telecom Italia fikk tak på den tredje GSM-lisensen etter å ha lagt inn et bud på over én milliard dollar mer enn bud nummer to.

Det er foreløpig uklart hva de tyrkiske myndighetene vil gjøre for å bli kvitt den fjerde GSM-lisensen. En løsning som skisseres for digi.no er at en trekker tilbake Telecom Italias lisens og lyser begge ut på nytt uten minstepris.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes, bekrefter overfor digi.no at Telenors konsortium ikke har lagt inn bud på den tyrkiske mobillisensen.

- Vi jobbet med ulike ting som kunne forbedre regnestykkene for oss, men fant ikke ut at vi kunne gjøre noe som var forretningsmessig ansvarlig, sier han.

- Telenor følger prosessen videre, sier Vangsnes, uten at han vil forskuttere hva Telenor mener er korrekt pris eller betingelser for mobillisensen.

Fra før finnes det to tyrkiske mobilaktører; Turkcell med Sonera som 41 prosents eier, og Telesin, begge med tilsammen vel 8,5 millioner kunder.

Til toppen