Tyske GSM-operatører tester bredbånds CDMA

Ericsson går sammen med de to tyske GSM 900-operatørene Mannesmann Mobilfunk og T-Mobil i et prosjekt for utprøving av bredbånds CDMA-teknologi (W-CDMA).

Dusseldorf-prosjektet kommer som en naturlig følge av ETISs Paris-møte i januar i år, der den europeiske standardiseringsorganisasjonen vedtok en ny standard for bredbånds mobiltelefoni, kalt ULTRA (se peker til relatert artikkel i margen til høyre). Standarden vil føre til betydelige forbedringer på mobilkommunikasjonssiden, med muligheter til blant annet å se på levende bilder og surfe på Internett trådløst.

Planen er å få det nye tyske W-CDMA-nettet på beina i Dusseldorf-området i løpet av sommeren, med kontinuerlig testing fram til høsten 1999.

Svenske Ericsson skal levere systemutstyr til nettet og samtidig bidra med produktutvikling via sine forskningssentra i Nürnberg og Herzogenrath. Sammen med Mannesmann og T-Mobil forventer Ericsson å skaffe seg betydelig praktisk erfaring med den nye trådløse teknologien, samtidig som at resultatene også vil bli integrert med det løpende standardiseringsarbeidet i ETSI-regi.

På det europeiske markedet ventes teknologien, som også blir referert til som UMTS (universelt mobiltelefonisystem), å være klart for kommersiell lansering i 2002. UMTS/ULTRA vil først og fremst tilby dataoverføringshastigheter som ligger mange ganger høyere enn det som er mulig med dagens mobiltelefonisystemer.

Etter det digi.no erfarer, skal Ericsson og dets to partnere også være i innledende samtaler med andre mulige deltakere i W-CDMA pilotprosjektet.

digi.no rapporterte fra Paris-møtet i januar at kompromissvedtaket om å gå for UTRA-forslaget innebærer en løsning som inkluderer teknologi både fra Ericsson og Nokia samt fra rivalene som støttet et annet forslag, der blant andre Siemens, Motorola og Alcatel Alsthom gikk i bresjen.

Til toppen