UMTS er fem år for tidlig

"3G är fem år för tidigt". Det mener styreleder for Tele2 i Storbritannia, Peter Scrope, som nå heller vil etablere Tele2 som service provider på mobiltelefoni over hele Europa.

For det svenskeide Tele2 AB velger nå å trappe opp planene om å etablere seg som MVNO (Mobile Virtual Network Operators), eller mobilselskap som ikke eier egne mobilnett. Selskapet er en del av Kinnevik-gruppen.

Selskapet vil levere mobiltelefoni over alt der selskapet har fastnett-operasjoner. Blant de markedene der Tele2 allerede er etablert som mobilaktør uten eget nett er Norge. Siste lansering var i Nederland, mens selskapet også samarbeider med Sonofon i Danmark. Tele2 vil aller helst innfå avtaler med tredje eller fjerde største mobilopereatør, fordi det erfaringsmessig er der det gis best betingelser.

Bakgrunnen for Tele2s sterke fokusering på å inngå avtaler med eksisterende mobilaktører er forvissningen om at UMTS blir sterkt forsinket. Styreleder i Tele2 UK, Peter Scrope, sier i et intervju med Bloomberg at UMTS blir fem år forsinket.

Tele2 vil konsentrere seg om sju markeder utenfor Sverige der selskapet er nest største fastnettoperatør. Foruten Norge er dette Frankrike, Sveits, Østerrike, Luxembourg og Lichtenstein.

I Skandinavia og i Luxembourg sitter Tele2 med egne UMTS-lisenser, men ifølge Scrope betyr dette altså lite i dag. I Norge har da også Tele 2 valgt å legge UMTS-utbyggingen på is inntil videre.

Til toppen