Underholdende tallknusing

For en gangs skyld skal jeg gi deg en kjempepraktisk og nyttig stjernestreif. Men det er bare fordi nettstedet også er veldig morsomt!

I en gammel science-fiction novelle av Ray Bradbury omtales et særdeles vellykket samarbeid, mellom en genial teknisk innovatør og hans agent. Agenten er ikke det spor teknisk begavet. Derimot er han et geni i å finne spennende og morsomme bruksmåter for den teknologien innovatøren utvikler. Sammen er de selvfølgelig dynamitt!

Det var egentlig en ganske omstendelig måte å komme til et enkelt poeng: At teknikk er én ting, og bruksmåter er en annen. Når begge deler fungerer, er resultatet større enn summen av komponentene.

Et godt eksempel på dette er nettstedet megaConverter (se peker til nettstedet i margen til høyre). Kort forklart er megaConverter en site som "oversetter" en hvilken som helst måleenhet (nesten) til en hvilket som helst annen. En fot er 30,48 centimeter, en gallon er 3,785 liter, et hektar er 10002 kvadratmeter og så videre. Det er teknikken. Bruksmåten bestemmer du imidlertid selv.

Er du nytteorientert, så kan du jo regne ut hvor mange grader fahrenheit som tilsvarer hvor mange grader celcius, eller hvor langt et lysår egentlig er. Eller du kan finne ut hvor mye væske du egentlig skal helle i deigen når oppskriften er engelsk og refererer til 'cups'.

Er du mer lekent anlagt, sånn som meg, synes du kanskje det er vel så interessant å regne ut hvor mange sekunder gammel du er, eller hvor mange folkevogner som må til for å danne en ring rundt ekvator. (Og så kan du kanskje til og med lure på hva dette egentlig ville gjøre med salget av frostvæske. Men det er jo en helt annen sak ...)

Hva du får ut av megaConverter er altså helt opp til deg. Uansett er det et nettsted du antagelig kommer til å ønske å bokmerke. Det er kjempenyttig og praktisk - eller kjempemorsomt og alldeles unyttig. Det kommer bare an på hvordan du bruker det.

Til toppen