Unisource nær nedlegging

De tre eierne av telealliansen Unisource - nederlandske KNP, Swisscom og Telia - har lenge arbeidet etter helt ulike internasjonale strategier. Nå selges det meste av Unisources virksomhet ut.

De tre eierne av telealliansen Unisource - nederlandske KNP, Swisscom og Telia - har lenge arbeidet etter helt ulike internasjonale strategier. Nå selges det meste av Unisources virksomhet ut.

Unisource er nærmere nedleggelse enn noen gang før, etter at selskapet har bestemt seg for å selge ut det meste av sine virksomheter i løpet av de neste månedene.

Unisource ble etablert i 1991 som et joint venture mellom de tre eierselskapene KNP, Swisscom og Telia. Underveis har også andre selskaper vært med i alliansen, blant andre spanske Telefonica, som ga alliansen nødvendig volum. Det var derfor et stort tap for alliansen da Telefonica i 1997 bestemte seg for heller å samarbeide med MCI og Worldcom (som senere fusjonerte). Det største tapet var likevel da AT&T i juli i fjor ga beskjed om at selskapet ville ut av Unisource-samarbeidet og heller samarbeide med British Telecom.

Beskjeden om at Unisource nå selger ut store deler av virksomheten, kommer få uker etter at venturets toppsjef, Boenk van Marle, trakk seg fra stillingen (1. juni) og ble erstattet av Jules Delahaije.

Styreleder i Unisource, nederlandske Wim Dik, sier i selskapets pressemelding at strategiendringen kommer fordi Unisource ikke lenger er en del av eierselskapenes strategiske virksomhet.

En talsmann for Unisource, sier det slik: - Du kan ikke drive en teleallianse etter at medlemmene har endret strategien.

De tre selskapene har valgt hver sin vei i det europeiske og globale telemarkedet. Telia ønsker å fusjonere med Telenor som igjen har tette relasjoner med British Telecom og etter hvert AT&T. Nederlandske KNP har etablert et tett samarbeid med amerikanske Qwest, blant annet via et joint venture. Swisscom går inntil videre på egne veier, men har en strategi klar innenfor mobiltelefoni og har allerede kjøpt opp 58 prosent av det tyske mobilselskapet Debitel med 3,7 millioner europeiske mobilkunder, og har tilbudt seg å kjøpe resten av de offentlig handlede aksjene.

I vår solgte Unisource deler av virksomheten til Infonet og mandag ble en annen del solgt til britiske Energis. De delene som gjenstår, som bør ha en viss interesse for andre selskap, er Siris - den tredje franske fastnettoperatøren - samt Unisource Italia og Unisource Iberia som begge er rester fra Telefonicas engasjement i alliansen. Unisource eier også en aksjepost i det tyske mobilselskapet D-plus.

Til toppen