Unisource på leting etter fremtiden

Unisource klarer seg bra uten AT&T, ifølge konsernsjef i Unisource Carrier Services, André Käser. - Vi har våre egne kunder og er slett ikke avhengig av trafikken som AT&T representerer.

Ordene falt da Unisource lanserte sitt nye pan-europeiske telenett basert på ATM (Asynchronous Transfer Mode). AT&T, som eier 40 prosent i AT&T-Unisource Communication Services (USC), gav i juli beskjed om at selskapet trekker seg fra alt samarbeid i Unisource og WorldPartners med virkning fra år 2000, til fordel for et internasjonalt samarbeid med British Telecom.

Ifølge Käser vil ikke AT&Ts frafall i alliansen medføre annet enn at en leter etter nye samarbeidspartnere på infrastruktur.

Unisource, som består av tre like deler fra svenske Telia, sveitsiske Swisscom og nederlandske KPN, har investert vel 150 millioner USD i stamnettet som linker sammen flere europeiske storbyer. To svitsjer er plassert i London og i Frankfurt, mens de ni byene som er med i nettet er Amsterdam, Brussel, Düsseldorf, Milan, Paris, Stockholm, Wien, Zürich og New York. ATM-nettet er basert på 34 Mbit/s linker og 155 Mbit/s mellom de to svitsjene.

Ytterligere investeringer på 50 millioner USD planlegges for å utvide nettet til Sør-Europa og USA. Det er Lucent som bygger nettet for Unisource, som utelukkende er ment for carrier-tjenester.

Ifølge Käser er det ventet sterk vekst for Unisource, selv om AT&T trekker seg fra telesamarbeidet. Telealliansen tapte vel 70 millioner dollar i 1997, vesentlig som følge av det felleseide joint venturet USC. På minussiden kom også tapet av spanske Telefonica, som meldte seg ut våren 1997.

Til toppen