Unix fortsatt størst

Silicon Graphics (SGI) satser fortsatt tungt på sine Unix-baserte arbeidsstasjoner, selv om selskapet snart kommer med sin første maskin for Windows NT.

Steve Proffitt, markedssjef for arbeidsstasjoner ved Silicon Graphics, var i forrige uke på norgesbesøk. Da avslørte han noen av SGIs planer for tiden fremover.

- Unix vil fortsatt være det dominerende operativsystemet på arbeidsstasjoner i flere år fremover. Idag finnes det fem ganger så mange arbeidsstasjoner med Unix enn med NT. Men vi ser jo helt klart at NT vokser kraftig.

Dette er en av årsakene til at SGI i løp av høsten vil lansere sin første PC. Dette vil være en Intel-basert maskin med Windows NT og et svært kraftig grafikksystem. SGI kaller den Visual PC for Windows NT.

- Det blir likevel ingen hjemme-PC med kraftig grafikkort, sier Mark Miller, administrerende direktør for Silicon Graphics AS. Det blir en godt trimmet maskin med grafikkort som SGI skal lage selv.

- Det vil bli utsendt komplett dokumentasjon til programvareutviklerne for denne maskinen, slik at de virkelig kan utnytte maskinvaren, forteller Proffitt.

Han forteller at ytelsen på denne maskinen blant annet vil overlappe med ytelsen O2-maskinen tilbyr. Samtidig skal den være aggressivt priset. Proffitt tror at Dell, Compaq og Hewlett-Packard vil være de sterkeste konkurrentene på dette markedet.

Proffitt forteller at den kommende PC-en skal hjelpe SGI med å dekke et enda større marked. Blant annet sideombrekking, todimensjonal konstruksjon, programvare for design av elektronikk, samt spill er markeder som SGI ønsker å få tilgang til.

Samtidig ønsker SGI fortsatt å satse på Unix-produkter. Dette vil selskapet blant annet gjøre ved å lansere stadig kraftigere arbeidsstasjoner med Unix. Proffitt forteller at målet er å komme med nye prosessorer eller raskere klokkehastigheter med 6 til 9 måneders mellomrom. Samtidig skal det komme nye eller forbedrede grafikksystemer med omtrent samme takt som for prosessorene. SGI har ihvertfall planene klare for de neste to årene.

SGI arbeider også med å gjøre samvirket mellom sine Unix- og Windows-maskiner enklere. Det utvikles nå derfor støttesystemer for deling av filer og skrivere, for nettverk og administrasjon, samt for datakonvertering og samarbeid mellom plattformene. Ikke minst tilgang til filer fra Microsofts Office-pakke er ønsket av mange Unix-brukere.

SGI vil i neste kvartal levere en ny utgave av sitt Unix operativsystem, IRIX 6.5. Dette vil heretter være todelt hvor kommende oppgraderinger vil bygge på 6.5-utgaven. De følgende oppgraderingene vil derfor på en måte legge seg oppå den grunnleggende delen, og vil gi operativsystemet ytterligere egenskaper og funksjonalitet.

Det skal ikke være nødvendig å rekompilere programvaren for de kommende oppgraderingene, og IRIX 6.5 vil være binært kompatibel med applikasjoner kompilert for IRIX 5.3 til 6.3. Operativsystemet er også forberedt for år 2000.

Til toppen